Kultura
31

Slika "Bentbaša" Safeta Zeca dio stalne postavke Muzeja Sarajeva

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Umjetnička slika "Bentbaša" jednog od najistaknutijih bh. akademskih slikara svjetskog glasa Safeta Zeca od danas je dio stalne postavke Muzeja Sarajeva, njegova depadansa Brusa-bezistana u starom dijelu grada.

Ozvaničeno je to danas u prisustvu brojnih poklonika umjetnosti, zvaničnika i umjetnika, kao i autora djela. Time je umjetnička zbirka Muzeja, koja broji oko 2.000 slika i artefakata, nemjerljivo obogaćena.

Direktor Muzeja Sarajeva Muamer Šehović u prigodnom je obraćanju naglasio da Muzej ima čast promovirati djelo istaknutog slikara, čijim je otkupom muzejska likovna zbirka oplemenjena, te više nije ista kao što je bila jučer.

"Ovo djelo smo nabavili na opšte zadovoljstvo uposlenika Muzeja, a otkup je realiziran iz skromnih muzejskih fondova namijenjenih bogaćenju zbirke. Ova slika zvanično ulazi u Muzej, a autor Safet Zec na raspolaganju je za buduću saradnju", kazao je.

Najavio je da će narednih dana, izvjestan period, djelo "Bentbaša" biti postavljeno u Despića kući, u sobi gdje je održana prva pozorišna predstava u BiH.

Da ga je prijatno iznenadila želja Muzeja Sarajeva da otkupi njegovu sliku da bi postala dijelom već bogate muzejske zbirke i postavljena u Brusa-bezistanu, a time i dostupna javnosti, naglasio je Safet Zec, podsjetivši ujedno da je prije rata to bila redovna praksa gradskih vlasti.

"Za mene je Sarajevo uvijek bila centralna tema koja će poroditi niz opusa i tematskih cjelina, jer ovaj grad je historijska, urbana, estetska i historijska cjelina, ima vizuelnu atraktivnost, on je čudo. Moj je umjetnički san da djela koja su negdje po Veneciji ili po depoima budu izložena za javnost", ustvrdio je on.

Prisjetio se kako je 50-ih godina prošlog stoljeća posmatrao strance koji su sjedili i slikali motive Sarajeva, te vjeruje da ćemo doživjeti dane kada će njegova i djela drugih autora biti izvađena iz različitih depoa te postavljena na odgovarajućim mjestima i institucijama.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić istaknuo je da već ima određene strateške planove u saradnji sa Zecom, podvukavši da će nastojati sve ono što je vrijedno i pohranjeno u različitim depoima izvući i staviti navidjelo.

Predstavnici Muzej Sarajeva su, u znak zahvalnosti, Safetu Zecu poklonili monografije Despića i Svrzine kuće, muzejskih depadansa.