Slike iz zatvora
1

Slijepi slikar Vojko Rizvanović iz BiH održava izložbu u SAD-u

Klix.ba
Skoro potpuno slijepi slikar iz BiH Vojko Rizvanović, koji trenutno živi u SAD-u, koautor je izložbe koja se održava u Salt Lake Cityju, u američkoj saveznoj državi Utah.

Rizvanović je oslijepio u toku rata u Bosni i Hercegovini, nakon kojeg je odlučio otići u SAD gdje i danas živi. Vojko je 2007. godine uhapšen zbog otmice svoje djece u toku spora o skrbništvu nad njima. Kako kaže, ne voli govoriti o svojoj sljepoći i o tome kako je izgubio vid, ali kaže kako je dovoljno reći da ne može vidjeti oči čovjeka koji je od njega udaljen više od jednog metra.

Ruth Lubbers, bivša direktorica Art Accessa, posjetila je Rizvanovića dok je bio u zatvoru i, nakon što je pušten na slobodu, odlučio je Ruth pokazati nekoliko crteža koje je napravio u zatvoru. Cratnje mu je, kaže, u zatvoru pomoglo da se suoči sa surovom stvranošću. Lubbers mu je pomogla da se upiše na Univerzitet u Utahu i bude učesnik programa za nadarene neafirmisane umjetnike.

Nekoliko godina poslije, Vojko je zajedno sa umjetnicom Suzanne Kanatsiz organizirao izložbu pod nazivom "Ljubav i kazna". Ovaj Bosanac je predstavio nekoliko slika bivših zatvorenika sa njihovim pričama.

Kroz slike, Rizvanović je pokušao pokazati ljudsku stranu svih onih sa kojima se susreo, pa čak i ubica. Jedan od njih mu je, tvrdi, pomogao da se suoči sa surovom realnošću i nepravednim sudskim sistemom u SAD-u.

"Dok slikam, nosim odjeću koja me podsjeća na zatvor. To me inspiriše i podsjeća na ljude sa kojima sam provodio dane za vrijeme izvršavanja kazne", kaže Rizvanović.

Najintimnija slika koju je naslikao je križ koji ima devet različitih komponenti.

"Ovaj križ ima devet prozora, devet života, što znači da postoji nešto što ne može umrijeti, a to je ljubav prema mojoj djeci", kaže Vojko. Na jednoj od slika nalazi se i on sa šiljkom u glavi, tako se, tvrdi, osjećao dok je bio u zatvoru.

"To je moja priča, simbol povratka i novog života", kaže ovaj Bosanac. Na njegovim fotografijama mogu se vidjeti i mnogi njegovi prijatelji sa posebnim potrebama, koje slika jer se identifikuje sa njima.