Kultura
7

Slijepa književnica Hatidža Demirovski Nuhbegović u Muzeju književnosti

Klix.ba
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sve ljubitelje književnosti poziva na promociju knjige "Život iza zavjese" Hatidže Demirovski Nuhbegović u četvrtak, 12.1.2017. godine u 15:30 sati.

Hatidža Demirovski Nuhbegović rođena je u Zenici i rođena je slijepa. Školovala se u Sarajevu u internatu za slijepu i slabovidnu djecu gdje pokazivala talenat za pisanjem i komponiranjem. Uz osnovnu je završila nižu muzičku, Odsjek za klavira i solfeđo.

Autorica je četiri knjige - prva zbirka poezije pod nazivom "Ljubav je kompas života" izdata u Biblioteci za slijepe i slabovidne osobe BiH 2005. godine, zatim roman "Za mrvu sreće", izdat je 2008. godine u Udruženju Obrazovanje gradi BiH potom zbirka poučnih priča iz života slijepih ljudi izdata 2010. godine u istoimenom udruženju Obrazovanje gradi BiH i konačno knjiga "Život iza zavjese" izdata je u maju mjesecu 2016. godine, u izdavačkoj kući Planjaks.

Godine 2012. je CD sa ilahijama izdat pod nazivom "Nijet od srca" na kojem je sedam ilahija kantautorski rad, sa gošćama Hankom Paldum i Hasibom Agić.

Autorica ovom knjigom želi suzbiti predrasude i poručuje: "Rođenjem smo obdareni životom punim izazova, stoga prihvatimo našu stvarnost i umjesto tminom život bojimo vedrinom".