Ars Aevi
85

Slavni umjetnik Michelangelo Pistoletto ponovo u Sarajevu kojem poklanja svoje remek-djelo

Klix.ba
Michelangelo Pistoletto (Foto: H. M./Klix.ba)
Michelangelo Pistoletto (Foto: H. M./Klix.ba)
Jedan od najznačajnijih savremenih svjetskih umjetnika i veliki prijatelj BiH Michelangelo Pistoletto posjetit će Sarajevo četvrti put i pokloniti mu svoje djelo "Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije".

Inauguracija Pistolettovog djela "Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije" bit će upriličena u srijedu, 26. septembra, od 19 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine uz prisustvo autora i brojnih zvanica iz političkog, diplomatskog, kulturnog i javnog života.

Pistoletto je prošle godine u Sarajevu predstavio djelo "Treći raj". Riječ je o performansu koji je na platou Centra Skenderija izvelo više od 400 mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine. Na taj način mladi su imali iskustvo simbola - čuvali su se za ruke, zajedno stajali i svi skupa kreirali simbol "Trećeg raja" .

Michelangelo Pistoletto je prvi umjetnik koji je donirao svoje djelo "La Porta dello Specchio" prvom dijelu Kolekcije Ars Aevi – Umjetnost epohe koju je u periodu od 1994. do 2018. godine svojim reprezentativnim djelima formiralo 150 najpoznatijih svjetskih umjetnika svijeta, u organizaciji uvaženih umjetničkih direktora muzeja, centara i fondacija savremene umjetnosti u Milanu, Pratu, Ljubljani, Veneciji, Beču, Bolonji, Istanbulu, Podgorici i Sarajevu.