Kultura
0

Slavni Rosenberg trio nastupa prvog dana Jazz Festa

FENA
Prvog dana 15. Jazz Festa na sceni BKC-a, nakon Richarda Bone koji će otvoriti festival, predstavit će se i The Rosenberg Trio, koji je postao sinonim za jazz manouche ili gypsy jazz.

Ovaj trio svojim vještim i nadahnutim interpretacijama nastavlja tradiciju posebne tehnike jazza, s romskim temperamentom i neodoljivim swingom, koju je utemeljio čuveni Django Reinhardt.

Trio predvodi virtuozni gitarista Stochelo Rosenberg koji je za porodične standarde "kasno“ počeo svirati - tek u 10. godini, a danas ga zbog njegovih virtuoznih solo partija, besprijekorne preciznosti i čiste ljepote s pravom smatraju Reindhartovim nasljednikom.

Nonnie Rosenberg je u ovom svojevrsnom porodičnom projektu zadužen za kontrabas, kojim daje neodoljivi groove triju. Zajedno s ritam gitaristom, sa svojim bratom Nous'cheom, čini besprijekornu ritam sekciju koja je temelj Rosenbergovog muzičkog koncepta.

Stochelo, Nonnie i Nous'che poput svoga uzora Reinhardta, ne poznaju formalno notni tekst - nikada nisu naučili čitati ni pisati note. Njihovo je umijeće rezultat urođenog talenta i svojevrsne interpretativne genijalnosti, koju nose u svojoj tradiciji u kojoj je muzika sastavni dio života i način umjetničkog izražavanja.

Njihovi koncerti izazivaju oduševljenje i ovacije publike bez obzira u kojem dijelu svijeta nastupaju.

The Rosenberg Trio će nastupiti 1. novembra u 22.15 sati u Bosanskom kulturnom centru, saopćeno je iz Jazz Festa Sarajevo.