Kultura
691

Slavni Al Di Meola na Jazz Festu u Sarajevu

Al Di Meola
Al Di Meola
Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo bit će održan od 3. do 8. novembra, a publici će predstaviti i američkog gitaristu Ala Di Meolu, jednog od značajnijih umjetnika i zasigurno jednog od najznačajnijih gitarista na muzičkoj sceni u posljednjih 40 godina.

Di Meola će 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru nastupiti u triju sa italijanskim gitaristom Peo Alfonsijem i mađarskim bubnjarem i perkusionistom Peterom Kaszasom, a repertoar će činiti kompozicije sa upravo objavljenog albuma Elysium kao i kompozicije sa njegovih prethodnih albuma.

Nagradu Grammy za najbolju izvedbu osvojio je na samom početku karijere kao član grupe Return to Forever u kojoj je počeo svirati sa 19 godina. Istražujući različite stilove postao je prepoznatljiv na polju tzv. jazz rock fuzije, kreirajući autentičan i izuzetan stil, snimio je na desetine albuma, a njegov solo album Elegant Gypsy stekao je kultni status. U triju sa Pacom de Lucijom i Johnom McLaughlinom snimio je jedan od najutjecajnijih živih albuma u istoriji muzike prodan u višemilionskom tiražu.

Njegov posljednji album pod nazivom Elysium, odnosno Raj, objavljen je ove godine. Na njemu se nalaze Di Meoline autorske kompozicije koje izvodi i na akustičnoj i na električnoj gitari u svom prepoznatljivom stilu, a na koncertu u Sarajevu će repertoar predstaviti u akustičnoj verziji.

Kompletan program 19. Jazz Festa Sarajevo 2015 bit će objavljen naredne sedmice. Iz direkcije festivala već ranije su objavljena imena nekih od učesnika festivala poput pijaniste Tigrana Hamasyana čiji će trio otvoriti Jazz Fest, vokaliste i dobitnika nagrade Grammy Kurta Ellinga i ansambla Edgar Tones & The Su’sis with Big Band. Takozvane early bird ulaznice u prodaji će se naći uskoro.