Umjetnička galerija BiH
102

Slavna fotografkinja Brigitte Lacombe u Sarajevu: Fotografija je moj život

E. Sk.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Povodom 25. godišnjice Sarajevo Film Festivala u Umjetničkoj galeriji BiH publika je danas imala priliku družiti se s uglednom fotografkinjom Brigitte Lacombe. Razgovor je moderirao Damir Šagolj koji je kazao da mu je čast u Sarajevu ugostiti svjetsku umjetnicu kakva je Brigitte.

Njena izložba “Cinema/Portraits“ koja je postavljena u Umjetničkoj galeriji, posebno je kreirana za Sarajevo Film Festival, čiji je član žirija Lacombe bila prošle godine.

Izloženo je 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njene dugogodišnje saradnje s uticajnim filmskim autorima, koje otkrivaju pogled iznutra na kinematografiju.

Na izložbi su se tako mogli vidjeti portreti Brad Pitta, Al Pacina, Leonarda DiCapria, Gwineth Paltrow i mnogih drugih.

"Oduvijek sam znala da se želim ovim baviti i da je fotografija moj život. Mislim da sam napravila pravi izbor. Počela sam vrlo mlada da se bavim fotografijom i od tada to je moja velika ljubav", kazala je, između ostalog, Lacombe, dodavši da ne mora voljeti slavne glumce koje će fotografisati.

Lacombe, koja je došla i na ovogodišnje izdanje SFF-a, istakla je da fotografije, koje je odlučila predstaviti u Sarajevu, nisu najintimnije koje je ovjekovječila, ali da se radi o dobroj selekciji njenih djela koja je stvorila posljednjih 40 godina otkako radi na filmu.