Gradska galerija
19

Skupština KS usvojila odluku o osnivanju Javne ustanove "Collegium artisticum" Sarajevo

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici usvojili odluku o osnivanju Javne ustanove "Collegium artisticum" Sarajevo radi obavljanja galerijske djelatnosti.

Za je glasalo 29 zastupnika, a samo jedan je bio protiv.

"Osnivanjem JU 'Collegium artisticum' vraća se status prestižne galerije koja samostalno djeluje i uvažava se činjenica da je galerijska djelatnost specifična djeltnost koja je uređena Zakonom o muzejskoj djelatnosti za čiji je razvoj neophodno postojanje reprezentativne galerije koja ima svoju historiju i tradiciju i koja je potrebna reprezentativnim udruženjima za likovnu umjetnost (ULUBIH) i Asocijaciji arhitekata BiH (AABIH) za normalan rad i razvoj likovnog stvaralaštva", navedeno je u obrazloženju ove odluke.

Gradska galerija Collegium Artisticum duže od četiri desetljeća predstavlja relevantno izlagačko mjesto i jedan od centara okupljanja umjetničke, intelektualne i kulturne scene glavnog grada BiH. Otvorena je 6. aprila 1975. godine povodom 30. godišnjice oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, a ime je dobila po progresivnom kulturno-umjetničkom pokretu kojeg su umjetnici lijeve političke orijentacije (Vojo Dimitrijević, Oskar Danon, Jahiel Finci...) osnovali 1939. godine.