Kultura
0

Skulpture "Osmijeh u kamenu" u galeriji "Zvono"

Klix.ba
U sarajevskoj kafe galeriji "Zvono" u utorak, 25. septembra, u 21 sat bit će upriličena projekcija videa "Osmijeh u kamenu", skulptora Stijepe Gavrića.

Skulpture u kamenu predstavljaju najzahtjevniju kiparsku disciplinu. Kamen kao izbor umjetnika najčešće i govori o umijeću autora, jer podrazumijeva teškoću manipulacije, dugotrajno učenje i naporan rad. Pored talenta i vještine, raditi u kamenu zahtijeva i strpljenje.

Kroz specifične etape procesa nastanka skulpture u kamenu povest će nvas u video formi vrhunski skulptor Stijepo Gavrić.

Dokument nastao u autorovom ateljeu osim o načinu i vještini rada svjedoči i o dosljednosti, posvećenosti i njegovanju kontinuiteta koji stoji nasuprot dominantne slike savremenog doba u kom autori sve češće teže ka bržoj realizaciji, odlučujući se za manje zahtjevne materijale.

Stijepo Gavrić rođen je 1958. u Tuzli. Srednju školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti, odsijek kiparstvo, završio je u Sarajevu. Od 1985. radi u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo kao profesor predmeta: plastično oblikovanje, tehnike i tehnologija kiparstva i industrijsko oblikovanje.

Izradio je repliku Zgošćanskog stećka postavljenog na Marin Dvoru, spomenik Abdulahu Nakašu ispred Opće bolnice Abdulah Nakaš, autor je biste Ive Andrića, Zije Dizdarevića i Dragana Dujmušića, figure sv. Nikole Tavelića i mnogobrojnih portreta.

Iza njega su brojne skupne izložbe u zemlji i inostranstvu, kao i učešća na likovnim kolonijama. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo, HKD Napredak, Matice hrvatske i Hrvatskog društva za znanost i umjetnost.