Kultura
0

Škotski teatar Traverse gostuje u Sarajevu s predstavom Komšije

Sarajevo-X
U okviru turneje u organizaciji British Councila, savremeni škotski teatar Traverse predstaviti će se bosanskohercegovačkoj publici s predstavom Komšije u režiji Iana Griva.

Traverse teatar u Sarajevo putuje nakon gostovanja na BITEF-u, Beogradskom međunarodnom teatarskom festivalu.

Predstava je zakazana za 9. i 10. oktobar 2004. u 19:30, u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Traverse je škotsko pozorište koje postavlja isključivo djela savremenih pisaca. Grupa odmetnutih umjetnika i entuzijasta osnovala ga je 1963. započevši maštoviti pokušaj da se duh avanture i eksperimentisanja festivala u Edinburgu uhvati i zadrži tokom cijele godine. Traverse se decenijama razvija proširujući svoj umjetnički opus i ambicije. Svoju misiju rafinira jačanjem obaveze postavljanja novih predstava škotskih i stranih savremenih pisaca i aktivnog njegovanja njihovih karijera.

Kroz preko 600 novih predstava, uz duh inovacije i nerijetko rizika, lansirao karijere mnogih najpoznatijih britanskih autora, kao što su: Stanley Eveling šezdesetih godina, John Byrne sedamdesetih, Liz Lochhead osamdesetih, David Greig i David Harrower devedesetih godina. ("Noževi u kokoškama" Davida Harrowera, u Sarajevu godinama izuzetno popularna MESSova premijera, svoju svjetsku premijeru imala je u ovom pozorištu.)

Komšije je urnebesna crnohumorna komedija Henrija Adama o tome šta se dešava kad nečiji globalni problem postane vaš lokalni.

U 2003. godini predstava Komšije (People Next Door)Henrya Adama osvojila je nagradu Fringe First i "Heraldovog" Anđela i odmah prešla u Kraljevsko pozorište u Istočnom Stratfordu, London. S novom podjelom i s novim režiserom, predstava je u maju 2004. godine krenula na internacionalnu turneju. U 2004. planirani projekti u Japanu, Kini, Portugalu i Francuskoj.