Kultura
0

Skoplje podržava kandidaturu Sarajeva

FENA
Skoplje
Skoplje
Gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski, partnerskog Grada sa Sarajevom uputio je pismo gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu u kojem izražava podršku kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, saopćeno je iz Gradske uprave.

"Grad Skoplje, kao glavni grad Republike Makedonije želi dati potpunu podršku Gradu Sarajevu kao kandidatu za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine.

Skoplje i Sarajevo imaju dugogodišnje prijateljstvo i zajedno razvijaju tradicionalne veze u mnogim oblastima. Naši gradovi potpisali su i Protokol o saradnji 2008. godine kao dokument koji naglašava naše želje i namjere u jačanju dugotrajne saradnje. Oba grada imaju karakteristike multikulturalnih gradova i razmjenjuju mnoga iskustva.

Grad Skoplje je uvjeren da Sarajevo kao Evropski multikulturalni grad zaista zaslužuje ulogu Evropskog grada kulture. Ova uloga pomoći će Sarajevu da istakne svoje bogatstvo i raznolikost.

U tom smislu podržavamo da glavni grad BiH treba dobiti ovu vrijednu ulogu koja će imati značajan utjecaj na evropske vrijednosti života", navodi se u pismu koji je potpisao gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski.