Pravo ljudski film festival
25

Škola dokumentarnog filma "Ko je vidio video?!"

Klix.ba
Pravo ljudski film festival će u sklopu svog 7. izdanja, koje se ove godine realizira od 7. do 12. novembra u Sarajevu, organizovati školu dokumentarnog filma "Ko je vidio video?!", namijenjenu mladima koji potiču iz sredina nezastupljenih u filmskoj industriji - manji gradovi i ruralne sredine.

Škola "Ko je vidio video?!" je sastavni dio festivala, a nudi raznoliko i neformalno obrazovanje kako bi spotakli kreativno promišljanje i pristup stvaranju, koje će polaznicima i polaznicama pružiti vještine potrebne za snimanje kreativnog dokumentarnog filma. Polaznici i polaznice škole "Ko je vidio video?!" upoznati će se i kroz teoriju i kroz praksu sa većinom značajnih kreativnih aspekata filmskog stvaranja - proces istraživanja i razvoj scenarija, režija, kamera i zvuk, montaža i post-produkcija, a uz pomoć međunarodnih tutora, te gostujućih filmskih autora i autorica. Vrlo značajni segment škole su predavanja stranih filmskih autora i autorica gosti 7. Pravo ljudski film festivala, koji/e će podijeliti kreativni proces iza njihovih najuspješnijih autorskih radova.

Kriteriji za prijave na školu su da imate između 18 i 25 godina, da niste upisali visokoškolsku ustanovu i da dolazite iz manjeg grada ili ruralne sredine. Kriteriji nisu isključivi, te škola ostaje otvorena za sve mlade ljude koji žele učiti i stvarati unutar polja audiovizuelne umjetnosti, odnosno dokumentarnog filma.

Program se realizira u saradnji sa Nacionalnom fondacijom za demokratiju (NED) iz Washigtona i lokalnim partnerima, a svi troškovi učešća (putovanje, hrana i smještaj u Sarajevu) su osigurani za 12 učesnika/ca škole, čija će imena biti poznata nakon procesa selekcije, vrlo brzo nakon roka za prijave 30. septembra.

Za detaljnije informacije o prijavi, aktivnostima i festivalu, posjetite web-stranicu www.pravoljudski.org.