|

Skenderagić i Hajrić: "Probudi me kad završi" je glas naše generacije o sjećanju na bivši sistem

Skenderagić i Hajrić: "Probudi me kad završi" je glas naše generacije o sjećanju na bivši sistem
93
Piše: Mirza Abaz
21.10.2019. u 22:33
75
komentara
93

dijeljenja
Skenderagić i Hajrić: "Probudi me kad završi" je glas naše generacije o sjećanju na bivši sistem Foto: T. S./Klix.ba
Sredinom novembra na repertoaru Kamernog teatra 55 naći će se predstava "Probudi me kad završi". Rad na ovoj predstavi uveliko traje, a mi smo ovom prilikom razgovarali s autorom teksta Mirzom Skenderagićem i rediteljem Eminom Hajrićem, koji su nas uveli u srž ovog angažiranog djela.
Ova drama je zapravo Skenderagićev glas dat njegovoj generaciji koja i dalje živi u sjećanjima starijih o nekom ljepšem vremenu, dok mi živimo u nečemu za što smatraju da i nije toliko lijepo. U centru zbivanja je porodica koja i nakon 20 godina i dalje živi u svom stanu uvjerena da se bivša država nije raspala.

Pošto je tekst osvojio nagradu Fondacije Heartefact, koja će biti i koproducent, inače jednu od najcjenjenijih nagrada za angažirani dramski tekst u regionu, Skenderagić govori kako se očekivalo da će se naša pozorišta otimati za njegovu praizvedbu. Međutim, to se nije desilo, ali ga je tada direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović nazvao i čestitao mu na ovom prestižnom priznanju.

Premijera će biti upriličena 14. novembra i njom će biti otvorena nova pozorišna sezona sarajevskog Kamernog teatra 55, čime ta kuća nastavlja pravac davanja šanse mladim talentiranim snagama.

"To mi je puno značilo iako Kamerni tada nije imao prostora da postavi tekst pa je opcija bila da se drama postavi u Beogradu, što je meni bilo super, ali opet sam želio da to bude domaća pozorišna kuća. Sam sam krenuo u pregovore s teatrima, ali je to sve bilo zaista frustrirajuće i shvatio sam da nagrađeni domaći dramski tekst nema neko značenje na našoj teatarskoj sceni. Na koncu, ponovo mi se javio Emir Hadžihafizbegović i vrlo brzo smo sve dogovorili. On je odmah prepoznao važnost, ne samo nagrade, nego i teksta koji je potreban našem društvu i stanju u kojem se mladi u BiH nalaze. Veoma sam zahvalan i svom dragom mentoru Almiru Bašoviću koji je po gradu širio priču kako ćemo se kao kulturno društvo obrukati ako se ovaj tekst ne postavi kod nas, iako se već konstantno brukamo ne postavljajući njegove tekstove češće", priča nam Mirza Skenderagić o tome kako je postavio svoj tekst na daske Kamernog teatra.

Predstava govori o sjećanju na prošlu zemljuOn ističe kako je postavljanjem ove drame na scenu Kamernog teatra 55 samo nastavljena svojevrsna revolucija koju je pokrenula ova teatarska kuća, a koja osim otkrivanja i stvaranja novih teatarskih imena stvara i novu publiku.

Ističe kako nikada nije sreo više mladih ljudi među publikom Kamernog teatra te kako oni traže i tekstove i forme koji se tiču njih, a koje im mogu ponuditi samo njihovi vršnjaci kao što su režiser predstave Emin Hajrić, dramaturginja Nedžma Čizmo, zatim Dina Mušanović i Saša Krmpotić, ali i Senad Alihodžić i Vanesa Glođo.

Foto: T. S./Klix.ba Foto: T. S./Klix.ba


"Drama 'Probudi me kad završi' govori o sjećanju na prošlu zemlju, na prošli sistem, na prošlo vrijeme iz kojeg se moja generacija pokušava otrgnuti, a ne može ga prespavati. To su one priče naših roditelja o ljepšim vremenima kada se moglo spavati na ulici, koje sam volio slušati, dok me nisu počele nervirati i odmicati me od moje sadašnjosti. Shvatio sam da mi nikako ne pomažu, već me usporavaju i dodatno osvještavaju pakao u kojem moja generacija živi. Dakle, jedna sarajevska porodica više od 20 godina poslije rata živi zatvorena u kući na periferiji grada, vjerujući da se Jugoslavija nikada nije raspala i pridržavajući se njenog sistema i vrijednosti tog vremena. Naravno, kao i sama sjećanja, i njihov život među četiri zida je dobio jednu novu dimenziju, transformisan je u nasilnu ljubav koja na koncu dobije i nasilan kraj", pojašnjava ovaj mladi dramski autor.

Stvoreni preduvjeti za dobru izvedbuIako je samo djelomično uključen u proces rada na predstavi, Skenderagić govori kako ekipa, predvođena rediteljem Hajrićem, zaista zna šta hoće i čemu stremi. Smatra da su na najbolji način shvatili tekst i da idu hrabro do kraja. Napominje da im je direktor Hadžihafizbegović osigurao dobre uslove za rad tako da je sve spremno za dobru predstavu.

"Mirza i ja se poznajemo još od studija, a o ovom tekstu sam upoznat otkako je osvojio nagradu na Heartefactu. U komunikaciji sam s Kamernim teatrom već neko vrijeme i nedavno se sve poklopilo, tj. otkako Kamerni želi da postavi Mirzin tekst, ja sam odmah započeo komunikaciju da budem osoba koja će to režirati. Požoriste mi je dalo priliku i sada gledam da to povjerenje opravdam dobrom predstavom", pojasnio je Emin Hajrić, reditelj predstave.

Foto: T. S./Klix.ba Foto: T. S./Klix.ba


Ističe da činjenica da je dramski tekst "Probudi me kad završi" nagrađivan sama po sebi ne mijenja odnos kojim on ulazi u proces režiranja. Međutim, govori da to što je tekst kvalitetan uvijek olakšava cjelokupan proces.

"Moram reći da je na meni i ekipi da u već dobar materijal unesemo sebe i zajedno stvorimo nešto novo, nešto što smo samo mi mogli da napravimo u ovom trenutku. Pretjeranih intervencija nije bilo, uglavnom uvijek moramo nešto prilagoditi sceni i glumcima da bi predstava mogla teći fino i da prikažemo ideju koja nas zanima. Sjajna je i glumačka postava, što je i za očekivati iz ansambla Kamernog teatra. Vanesa Glođo igra majku, Senad Alihodžić je otac, Dina Mušanović je kćerka i Saša Krmpotić je sin. Kao što vidite, ovdje svi likovi imaju funkcije članova prodice, oni igraju uloge unutar same kuće i na nama je da vidimo šta te uloge znače u našem društvu i šta se mijenja u odnosu na kontekst predstave. Bolju ekipu nisam mogao poželjeti i radujem se onom što ćemo zajedno stvoriti", zaključuje naš razgovor Emin Hajrić.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...