Kultura
8

Skejtbord i improvizacija Jasona Morana na 19. Jazz Festu

Jason Moran, američki pijanista koji će na koncertu u okviru 19. Jazz Festa predstaviti "plesnu zabavu kompozitora, pjevača i velikog improvizatora Fatsa Wallera”, autor je zanimljivog projekta predstavljenog u Kennedy Centru u Washingtonu.

Moran u ovom prestižnom centru za izvođačke umjetnosti obnaša funkciju umjetničkog direktora za jazz a inicijator je projekta koji je povezao jazz kao umjetničku formu i skejtbording kao uticajnu američku subkulturu u projektu Finding a Line koji na zanimljiv način povezuje umjetnost i sport, evocirajući pri tome uspomene iz vlastitog djetinjstva.

"Osamdesetih smo ja i moj brat redovito skejtali po Houstonu. Kada nismo skejtali, gledali bismo videa koja su nas podučavala skejterskim trikovima, a muzička podloga ovih videa je gotovo u pravilu bio jazz. Skejterska ikona Mark Gonzales skejtao je na muziku Johna Coltranea – dva inovatora su govorila istim jezikom u dva različita medija", zaključuje Moran.

Veliki improvizatori su sposobni brzo se prilagoditi situaciji i okruženju, a da je i Moran jedan od njih imat će priliku uvjeriti se publika Jazz Festa Sarajevo u srijedu 4. novembra kada će ovaj svestrani pijanista, kompozitor i bendlider nastupiti sa svojim bendom koji čine nekadašnja operna pjevačica Lisa Harris, trubač Donvonte McCoy, basista Tarus Mateen i bubnjar Daru Jones.