Kultura
0

SKD 'Cankar' obilježilo Prešernov dan

FENA
Dan smrti pjesnika Franca Prešerna, 8. februar, obilježava se u Sloveniji još od 1945. godine, a od 1991. taj je dan i zvanični državni praznik - Dan slovenske kulture. Prigodnim programom i Slovensko kulturno društvo 'Cankar' iz Sarajeva, redovito obilježava ovaj praznik.

Tako je u subotu, 7. februara pred prepunom dvoranom Bošnjačkog instituta, najprije predstavljen novi broj godišnjaka SKD Cankar, časopisa ZORA Cankarjeva, koji je obuhvatio događanja u Društvu tokom 2008.godine.

Almanah su predstavile Dina Maksumić, predsjednica SKD Cankar i Sanja Bogdanović, urednica Zore Cankarjeve.

Prisutnima se predstavio i Zbor SKD Cankar - Camerata Slovenica, ponovno obnovljen uz vođstvo mlade dirigentice Katarine Kikić.

Koncertom koji je obuhvatio niz slovenskih pjesama u jazz obradi, po prvi put su se sarajevskoj publici predstavili Marcell Marinšek i Marko Gregorič, mladi umjetnici iz Slovenije. Izveli su najpopularnije slovenske narodne pjesme, ali i nekoliko obrađenih šlagera i popularnih zabavnih melodija.

Publika, u kojoj su bili i brojni članovi diplomatskog kora kao i gosti iz Slovenije, veoma je dobro primila njihov nastup.

“Voljeti Prešerna znači voljeti ljepotu, istinu i pravdu: voljeti slovenstvo bez šovinizma i voljeti čovječanstvo i sve narode bez robovanja i ponižavanja: kao jednak među jednakima. Prešeren nam je svojim velikanskim pisanjem, koje govori o čovjekoljublju, o bratstvu svih naroda - osigurao pravo da stanemo u krug kulturnog čovječanstva kao malen, ali ne beznačajan član», rekao je o Prešenovom djelu Oton Župančič još daleke 1926. godine, saopćilo je SKD 'Cankar".