Posebna posjeta
7

Skaka, Trivić i Šarić održali važan sastanak u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

L. K.
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka posjetio je danas Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i sastao se sa direktoricom ove institucije Šejlom Šehabović. Sastanku su prisustvovali i zamjenici gradonačenika Milan Trivić i Ivica Šarić te Eli Tauber savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH.

Direktorica Šehabović pokazala je gradonačelniku Skaki Stalnu postavku Muzeja i galeriju MAK kazala da je simbolično što je ova posjeta upriličena na Međunarodni dan pismenosti. Na kraju obilaska gradonačelnik se upisao u knjigu utisaka Muzeja.

"Zadovoljstvo mi je što sam danas su u ovom Muzeju smještenom u predivnom ambijentu kuće porodice Despić. Ponosan sam na Sarajevo u kojem se nalazi ovako velik broj značajnih i različitih institucija kulture. Vi ste čuvari historije i naša je želja da napravimo kvalitetnu saradnju. Razumijemo da je vaš status neriješen i to je kompleksan problem koji se nažalost neće ubrzo riješiti. Grad i Muzej su i ranije ostvarili kvalitetnu saradnju putem izuzetno uspješnog projekta 'Muzejske priče' i nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti tim putem", kazao je gradonačelnik Skaka.

Direktorica Šehabović se zahvalila na posjeti i istaknula da se institucije kulture kojima nije riješen status i finansiranje nalaze u još težoj situaciji od početka pandemije Covid-19.

"Svaki vid saradnje i svaka pomoću su nam dobrodošli kako bismo očuvali vrijednu građu od neprocjenjive vrijednosti koju baštinimo", kazala je Šehabović.