{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sjene" Ivane Ožetski u sarajevskoj galeriji Preporod

F
12.9.2012. u 09:34
0
0
"Sjene" Ivane Ožetski u sarajevskoj galeriji Preporod
0
"Sjene" Ivane Ožetski u sarajevskoj galeriji Preporod
Ivana Ožetski
U sarajevskoj galeriji "Preporod" od večeras će biti izložene slike i video radovi savremene hrvatske umjetnice Ivane Ožetski.
Sjena je u likovnoj realizaciji Ivane Ožetski postala nepromjenjiva promjenjivost, izražajna konstanta opredmećena u brojnim vizuelnim interpretacijama od klasične slike do videa zapisa i fotografije.

Sjena se, kako tvrdi sama autorica, nerijetko nalazi u području našeg perifernog opažaja, no iako najčešće u drugom planu, zaslužna je za ugođaj i doživljaj promatranog, a iz njenog podređenog položaja Ivana je stavlja u centar likovnog zbivanja.

U Ivaninim slikama, onim najnovijim gdje je zauzdana u pravilne kvadratne forme, sjena je meditativna, mistična, nova i neobična.

Videorad "Ograničeno kretanje" najosobniji je rad Ivane Ožetski jer ju osim kao autoricu predstavlja i kao majku koja iznosi i propituje vlastite stavove o odgoju kćeri.

"Lust for Life" je rad kojim se Ivana prezentira i kao čovjek i kao umjetnica koja u jednostavnim prizorima svakodnevice pronalazi bit života - vrijednost postojanja i snažnu žudnju za životom prisutnu tek u trenutcima kada postajemo svjesni njegove kratkotrajnosti i prolaznosti.

Izložba slike i video radova Ivane Ožetski bit će otvorena večeras u 19 sati, a ljubitelji umjetnosti mogu "priču o sjenama" predstavljenu u djelima ove hrvatske umjetnice vidjeti u galeriji "Preporod" do 22. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: