S potpisom Andyja Warhola
40

Sjećate li se brzog klizača sa zvaničnog plakata ZOI-ja 1984.? Djelo će uskoro "oživjeti"

I. B.
"Speed Skater" Andyja Warhola uskoro će oživjeti u čast 40. godina ZOI-ja u Sarajevu
"Speed Skater" Andyja Warhola uskoro će oživjeti u čast 40. godina ZOI-ja u Sarajevu
Ovoga mjeseca obilježava se 40. godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a upravo u tom znaku oživjeti će i jedna od najupečatljivijih uspomena iz spomenutog perioda.

Mnogo toga obilježilo je 1984. godinu i Zimske olimpijske igre u Sarajevu. No, ako ćemo govoriti o asocijacijama na taj period, jedan od možda najslikovitijih primjera jeste originalni poster olimpijade u Sarajevu, kojeg je dizajnirao veliki umjetnik Andy Warhol.

Ilustracija "Speed Skater" pokazuje natjecatelja brzog klizanja s naglaskom na njegovo kretanje, a postala je poveznica svjetskog umjetničkog imena i tadašnjeg jugoslovenskog društvenog sistema.

"Speed Skater" bio je zvanični plakat ZOI-ja 1984. godine

Nakon 40 godina, Warholov rad postati će nosiva umjetnost u ograničenom tiražu, samo za 2024. godinu. Ukupno 40 replika Andyjevog djela će se rekreirati u tiskanoj verziji na bijelim i crnim odjevnim predmetima posebno za ovu priliku, a koje će biti moguće kupiti jedino u Olimpijskom muzeju u Sarajevu.

Inače, do oživljavanja ovog djela, došlo je na incijativu Olimpijskog muzeja Sarajevo, koji je uspostavio komunikaciju sa Andy Warhol Fondacijom iz New Yorka, pravnim zastupnikom zaostavštine umjetnika.

Iz muzeja su istakli da je za njih ovo veliki dan te da se cijeli tim trudi promovisati Sarajevo kao olimpijski grad u najboljem svjetlu, a ujedno se i otvoriti prema svijetu.

"Želimo osvježiti regionalne i globalne odnose i kreirati novu relevantnost sa starim kredibilitetom. Ova saradnja predstavlja znak da svijet nije zaboravio Sarajevo i njegov umjetnički značaj. Otvorili smo još nekoliko dijaloga za nove cross-industry saradnje i svaka nosi novinu pristupanja našoj prošlosti u svrhu kreiranja potencijala budućnosti", rekao je Mersel Bujak, kreativni direktor kampanje Olimpijskog Muzeja "The Future of Olympic Legacy".

S "bosanskim vezom" u šetnju po Broadwayu

Djelo "Speed Skater" odabrano je iz zvanične Umjetničke mape "Art & Sports" kolekcionara i galerista Lazara Vujića (Visconti Art Galerija Ljubljana).

Vujić je predložio Olimpijskom savezu projekat suradnje s tadašnjim vodećim svjetskim umjetnicima, te ih je čak 17 napravilo rješenja prema kojima su izrađeni plakati i razglednice ZOI-ja.

Među autorima bili su i Pierro Dorazio, Friedrich Hundertwasser, David Hockney, Henry Moore, Michelangelo Pistoletto, Cy Twombley i drugi, no jedan ih je izrazito impresionirao.

Andy Warhol bio je tvorac pop-art kulture
Andy Warhol bio je tvorac pop-art kulture

"Najzanimljiviji su bili sastanci s Warholom. Lazo mu je jednom prilikom donio na poklon vezenu bosansku bisagu i time ga jako obradovao - mislili smo samo formalno, no godinu dana kasnije slučajno smo ga sreli s njom na leđima kako šeće po Broadwayu. Nekoliko puta smo bili i kod Henryja Moora koji je bio jako ljubazan, tada već pomalo bolestan starac. Pogotovo ga je interesirao rad Dušana Džamonje, za kojeg je tvrdio da je, poslije njega, sigurno najbolji kipar", spominje Živa Vujić u odlomku iz teksta "Što je Warhol radio u Sarajevu?".

Limitirane primjerke kolekcionarske vrijednosti moći će se nabaviti kroz listu čekanja, putem muzejskog web shopa i njihove web stranice.

Svi nosivi uzorci koji se ne prodaju prema ugovoru sa Andy Warhol Fondacijom moraju biti uništeni radi zaštite vrijednosti umjetničkog stvaralaštva. Više o razvoju projekta saznajte prateći društvene mreže Olimpijskog muzeja.