Kultura
0

"Sjećaš li se Sarajeva" u Vijećnici

Sarajevo-X
6. aprila 2005. godine s početkom u 20.00 sati u sarajevskoj Vijećnici otvorit će se manifestacija pod nazivom "Sjećaš li se Sarajeva".

U sklopu projekta Modul memorije 2005, Internacionalni teatarski festival MESS, u suradnji sa Agencijom CMC i Centrom Andre Malraux organizira poseban program u povodu obilježavanja 6. aprila – dana sjećanja na godišnjicu opsade grada Sarajeva.

Program pod nazivom SJEĆAŠ LI SE SARAJEVA održavat će se u prostoru Vijećnice i trajat će od 6.-12. aprila 2005. godine, a ulaz je slobodan.

U sklopu programa pod istim imenom predstavit će se foto izložba kultnog BH fotografa - Milomira Kovačevića Strašnog, kao i instalacija postavljena iznad „Vječne vatre“ i same Vijećnice, čiji su autori Kurt i Plasto.

Pored navedenog u sklopu programa prikazat će se i filmovi BH autora koji se bave temom opsade.

Milomir Kovačević – Strašni je zasigurno jedno od najznačajnijih imena u povijesti BH fotografije, ali i znatno šire. Njegove fotografije iz perioda opsade su nezaobilazni umjetnički dokument, a mnoge od njih su pravi simboli tog vremena. Milomir Kovačević trenutno živi u Parizu gdje je nastavio svoju uspiješnu fotografsku karijeru.

Ovo bi bila prva poslijeratna izložba Milomira Kovačevića u njegovom gradu. Izložba obuhvata Kovačevićev opus iz perioda opsade objedinjujući u svome sadržaju one fotografije koje su Sarajlije mogle vidjeti na izložbama organiziranim u periodu 1992 - 1995.

U sklopu filmskog programa građani će imati mogućnost pogledati radove Teatar pod opsadom – Aide Begić i Elvira Jukića, Warchitecture , te filmove Planeta Sarajevo - Šahina Šišića; Smrt u Sarajevu - Harisa Prolića i Sjećaš li se Sarajeva - braće Kreševljaković i Nedima Alikadića.