{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na Zaima Muzaferiju, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag domaćem glumištu

5.11.2014. u 09:17
241
14
Sjećanje na Zaima Muzaferiju, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag domaćem glumištu
241
Sjećanje na Zaima Muzaferiju, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag domaćem glumištu
Zaim Muzaferija
"Moj krug se zatvara", izjavio je Zaim Muzaferija u svom posljednjem intervjuu, a njegov krug se zatvorio prije 11 godina kada je napustio glumačku scenu i sve one koji su ga voljeli i poštovali njegov rad. Muzaferija je rođen 1923. godine, a umro je 5. novembra 2003. godine u svom domu Visokom.
U 60 godina dugoj karijeri glumio je u stotinu filmova, a jedini koje bi uvijek rado pogledao bili su "Žena s krajolikom" Ivice Matića i "Ovo malo duše" Ademira Kenovića.

"U tim starim njihovim knjigama piše da je Bog stvorio Adema, da Adema, dobro se sjećam. Pričao mi prije rata jedan Čeh, veterinar. I sve mu dao. I polje, i šume, i jelo i piće.Dao mu i ženu. Dao mu sve samo da ne dira jabuke, to su božje jabuke. I ženetina nagovori Adema da trgaju jabuke. Bog to vidio. Đe neće vidjeti. I kapak. Nestade rahatluka, nestade svega. I od tada se čovjek pati, radi, živi i mre ko i svako drugo živo biće. Sve zbog ote žene", mnogi se sjećaju ovog citata iz filma "Ovo malo duše" snimljenog 1986. godine.

Muzaferija je svoj glumački rad počeo još kao šaptač u gimnaziji. Kasnije se opredijelio za režiju i režirao pozorišne komade u Amaterskom pozorištu u Visokom.

Prvu profesionalnu ulogu imao je u filmu Veljka Bulajića "Uzavreli grad" 1961. godine, za koju je dobio specijalnu nagradu filmskog festivala u Puli.

U svojoj karijeri je imao najviše epizodnih uloga, ali su one često bivale zapamćenije nego one glavne. Ostao je poznat po likovima blage naravi, a posljednju ulogu u filmu imao je u "Savršenom krugu".

U Visokom se svake godine održavana manifestacija "Dani Zaima Muzaferije". Na ulazu u pozorišnu dvoranu bugojanskog Kulturno-sportskog centra, 2009. godine je otkrivena spomen-ploča Zaimu Muzaferiji.

Zaim Muzaferija je ostavio neizbrisiv trag domaćem glumištu, amaterskom i profesionalnom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: