Mostarsko ljeto 2017
20

Sjećanje na Srebrenicu: Verbercktova izložba fotografija "Rohingya" otvorena u Mostaru

Piše: R. D.
Izložba fotografija "Rohingya" autora Davida Verberckta otvorena je večeras u foajeu Narodnog pozorišta Mostar, povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, a u sklopu programa manifestacije "Mostarsko ljeto 2017."

Na početku programa poemu Srebrenica Abdulaha Sidrana pročitao je Benjamin Mušinović iz Centra za kulturu narodnog univerziteta Konjic, uz muzičku pratnju Adnana Lape.

Ispred organizatora, direktor Narodnog pozorišta Almir Mujkanović kazao je par riječio značaju nezavisnog umjetnika Davida Verberckta i njegovog rada jer potencira kulturu sjećanja.

"Ovo je jedan naš doprinos kulturi sjećanja, posebno važno za narode kao što je naš koji imaju slična iskustva, kao iskustvo genocida. Večerašnja izložba održava se povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici i našeg pokušaja senzibiliziranja bh. javnosti da odgovori na zlo koje se dešava bilo kome, na bilo kom dijelu svijeta", kazao je Mujkanović, navodeći paralele naših naroda i teške sudbine naroda Rohingya.

Verbercktov rad je u toliko važniji što je sudbina dalekog azijskog naroda ignorisana od strane vodećih svjetskih medija.

"Važno je da poslije Konjica ova izložba se organizuje i u Mostaru, jer je to jedan od gradova simbola, važno mjesto, da ovdje predstavimo izložbu o Rohingyama, koji su po procijenanam Ujedinjenih nacija najugroženiji narod na svijetu u ovom trenutku. Ideja je da afirmiramo i budimo empatiju, suosjećanje kod građana naše zemlje, smatrajući da nas naša vlastita tragedija treba nas inspirirati da budemo neki bolji ljudi", kazao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS.

Rohingya su muslimanska manjina koji žive uglavnom u Mijanmaru, a više od milion pripadnika ovog naroda je bez državljanstva u svojoj zemlji. Oni su diskriminirani, progonjeni i lišeni državljanstva krajem sedamdesetih od strane burmanski vlasti i nisu ni priznati kao manjina.

Kao rezultat toga, Rohingya muslimani su odvojeni i isključeni iz civilnog društva gdje su živjeli generacijama. Bez državljanstva ili dokumenata, Rohingya muslimani ne pripadaju niti jednoj zemlji i lišeni su građanskih, socijalnih i ljudskih prava. Zabranjen im je pristup legalnom tržištu rada, osnovnim zdravstvenim uslugama i nemaju pravo na edukaciju.