Sarajevo
0

Sjećanje na Safeta Pašalića - prvog bh Hamleta

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
Povodom 21. godišnjice od smrti Safeta Pašalića, istaknutog bh. glumca i "prvog bh. Hamleta", delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjestu njegovog vječitog počivališta na groblju Bare.

"Ovaj istaknuti kulturni djelatnik i uzor mladih naraštaja glumaca, ostat će upamćen zahvaljujući izvrsnim ulogama u djelima 'Sarajevski atentat', 'Derviš i smrt', 'Pjegava djevojka', 'Hanka' i mnogim drugim, koje najbolje dočaravaju i svjedoče o sjaju i veličini Safeta Pašalića", rekla je šefica kabineta Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo Dženana Ibišević.

Safet Pašlić rođen je 1907. godine u Brčkom. Umjesto poziva knjigovođe, 1928. godine pridružuje se putujućoj družini Mise Miloševića i postaje glumac.

Njegova glumačka karijera pamti se po izuzetno interpretiranim likovima Hamleta, Jage i Glostera u Šekspirovim dramama, Kočkarjova u Gogoljevoj "Ženidbi", Lenbaha i Ignacija Glembaja u Krležinim dramama.

Narodno pozorište u Mostaru osnovao je 1949.godine i on je bio njegov prvi upravnik, reditelj i glumac.

Nastupao je i na radiju, a ostvario je i nekoliko izuzetnih uloga na sceni Malog pozorišta u Sarajevu.

Zajedno s Miodragom Žalicom napisao je drame "Rt prema mjesečini", "Glumci i rode", te "Sviće ugašeni dan" koje su igrane na scenama pozorišta u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Zenici.

Autor je libreta za balet "Grozdani kikot" po prozi Hamze Hume.

Potvrda njegovog glumačkog talenta te doprinosa kinematografiji i pozorištu su brojna priznanja i nagrade, od kojih Ministarstvo kulture izdvaja Šestoaprilsku nagradu Sarajeva koja mu je dodijeljena 1957. godine te Dvadesetsedmojulsku nagradu za životno djelo iz 1963. godine koju je dobio za ulogu doktora u drami "Galeb", saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.