Sarajevo
0

Sjećanje na "prvog bh. Hamleta" Safeta Pašalića

Sarajevo-x.com
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na vječno počivalište Safeta Pašalića i na taj način obilježila 23 godine od smrti "prvog bosanskohercegovačkog Hamleta".

Safet Pašalić rođen je 1907. godine u Brčkom. Umjesto poziva knjigovođe za koji je učio Trgovačku akademiju, 1928. godine pridružuje se putujućoj družini Miše Miloševića i postaje glumac. Njegova glumačka karijera pamti se po izuzetno interpretiranim likovima Hamleta, Jage i Glostera u Šekspirovim dramama, Kočkarjova u Gogoljevoj "Ženidbi", te Lenbaha i Ignacija Glembaja u Krležinim dramama. Bio je osnivač, urednik, reditelj i glumac Narodnog pozorišta u Mostaru. Zajedno sa Miodragom Žalicom napisao je drame "Rt prema mjesečini", "Glumci i rode" i "Sviće ugašeni dan", koje su izvođene na scenama pozorišta u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Zenici. Autor je libreta za balet "Grozdani kikot", koji je nastao po prozi Hamze Hume.

Pašalić će ostati upamćen po sjajnim ulogama u filmovima "Sarajevski atentat", "Derviš i smrt", "Pjegava djevojka", "Hanka"i mnogim drugima. O njegovom glumačkom talentu najbolje govore brojna priznanja i nagrade, od kojih izdvajamo "Šestoaprilsku nagradu Sarajeva", koja mu je dodijeljena 1957. godine, te "Dvadesetsedmojulsku nagradu" za životno djelo, koju je dobio 1963. godine za ulogu doktora u drami "Galeb", stoji u saopćenju za javnost.