{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na Karima Zaimovića: 23. godišnjica stradanja kultnog pisca i novinara

Klix.ba
13.8.2018. u 13:13
166
23
Sjećanje na Karima Zaimovića: 23. godišnjica stradanja kultnog pisca i novinara
166
Sjećanje na Karima Zaimovića: 23. godišnjica stradanja kultnog pisca i novinara
Kultni bh. pisac i novinar Karim Zaimović imao je samo 24 godine kada ga je usljed granatiranja Sarajeva, pred sami kraj rata, pogodio geler za koji kažu da "nije bio veći od zrna riže". Preminuo je nedugo nakon toga. Kolege, prijatelji i poštovaoci njegovog djela prisjetili su ga se na 23. godišnjicu njegove prerane smrti.
U jednoj od svojih priča objavljenih u zbirci "Tajna džema od malina", pisanih za emisiju "Josif i njegova braća" tokom 1993. i 1994. godine, Karim je predvidio svoju smrt. Neimenovana priča je posljednja u ovoj zbirci.

Njegova smrt okarakterisana je kao nenadoknadiv gubitak za kulturno i književno Sarajevo.Rođen je 6. maja 1971. godine. Od najranije mladosti, već sasvim drugačiji od svojih vršnjaka, intenzivno se bavi crtanjem i neumorno čita, naročito književnu literaturu. Nakon što je završio sarajevsku Prvu gimnaziju 1989. godine i odslužio vojni rok upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, sa koje poslije nekoliko mjeseci prelazi na studij komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.
Prve tekstove o stripu objavio je u časopisu za kulturu i društvena pitanja Lica. Bilo je to 1984. godine. Piše o filmu, stripu, likovnoj umjetnosti i kulturi općenito, u mnogim časopisima, nedjeljnim i dnevnim listovima (Naši dani, Vidici, Kvadrat, Patak, Slobodna Dalmacija, Nedjeljna Dalmacija, Književna revija, Mladina, Start, Erasmus, Oslobođenje, Večernje novine, Avaz, Ven, Sineast, Fantom slobode, Dani).

Umro je 13. augusta 1995. od posljedica ranjavanja – kao civilna žrtva jednog od mnogobrojnih granatiranja Sarajeva.

Godine 1996. osnovana je Fondacija "Karim Zaimović" radi očuvanja imena i djela Karima Zaimovića. Osnivači Fondacije su bili Nezavisni magazin Dani iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja te porodica Zaimović, a u svrhu stipendiranja studenata s izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima.

U Sarajevskom ratnom teatru uprizorene su njegove priče u režiji Selme Spahić i od premijere je to jedna od najgledanijih predstava tog pozorišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: