Sarajevo
0

Sjećanje na Batu Čengića

Sarajevo-x.com
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto vječnog počivališta Bahrudina Bate Čengića na groblju "Lav", te na ovaj način obilježila drugu godinu od smrti jednog od najznačajnih bosanskohercegovačkih reditelja.

Bato Čengić je rođen 1931. godine u Maglaju. Režiju je završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, dok je u Londonu pohađao postdiplomske studije. Bio je član Evropske filmske akademije, a kao vanredni profesor je prenosio svoje znanje i studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Njegovi filmovi "Mali vojnici", "Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji", "Slike iz života udarnika", "Pismo-glava" i "Gluvi barut" spadaju u antologiju igranog filma ne samo bosanskohercegovačke već i svjetske kinematografije. Autor je mnoštva kratkih i dokumentarnih filmova sa kojima je gostovao na brojnim domaćim i internacionalnim festivalima. Dobitnik je desetina nagrada, među kojima su i višestruka "Zlatna arena" na festivalu u Puli, Specijalna nagrada za režiju na Festivalu u Oberhauzenu, "Srebrni zmaj" na Festivalu u Cracowu, nagrada kritike na Festivalu u San Francisku, Srebrni Hugo za režiju na Chicago film festivalu, Grand prix (Special) Prix Europa Cinema prema izboru filmskih kritičara. Dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Tokom agresije na BiH, Bato Čengić je svojim umjetničkim angažmanom nastojao na video-traci zabilježiti sva dešavanja u opkoljenom Sarajevu i u tom periodu snimio je preko 1.000 minuta dokumentarnog materijala od kojeg je napravio dokumentarni esej "Sarajevo".

Svojim avangardnim umjetničkim opusom često je bio neshvaćen, ali je uvijek žestoko reagirao na sva društvena dešavanja i bilježio ih na filmsku traku.