{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Sjajni Omar Hakim na Jazz Festu

15.10.2012. u 11:58
7
1
Sjajni Omar Hakim na Jazz Festu
7
Sjajni Omar Hakim na Jazz Festu
Omar Hakim
Ovogodišnji Jazz Fest predstavit će neke od najznačajnijih američkih jazzista okupljenih u projektu Miles Smiles. Kao član ansambla na koncertu 1. novembra u BKC-u nastupit će i slavni Omar Hakim, bubnjar rijetke reputacije i vještine.
Hvaljen zbog svoje nevjerovatne svestranosti i tehnike, Hakim je u posljednjih 35 godina sarađivao sa muzičarima od Milesa Davisa do Michaela Jacksona i Madonne sa kojom je nastupao osam godina. Ostavio je traga na stotinama diskografskih izdanja uključujući i ona pod njegovim imenom. Već za svoj prvi album Rhythm Deep osvojio je nominaciju za Grammyja.

Počeo je svirati u petoj godini, u devetoj nastupa sa svojim ocem, a iako potiče iz jazz tradicije, iznimno je uspješan i u drugim muzičkim žanrovima, na način na koji to niko prije njega nije bio. Sudjelovao je u albumima koji su predstavljali muzički orijentir tog doba, sarađivao sa muzičarima poput Milesa, Dire Straitsa i Stinga.Nastupao je i snimao i sa Bobbyjem McFerrinom, Johnom Scofieldom, Bruceom Springsteenom, Michaelom Jacksonom, Celine Dion. Bio je član Weather Reporta, istodobno je učestvovao u snimanju albuma Let’s Dance Davida Bowieja. Sa Milesom je svirao na čuvenim albumima Tutu iz 1986. godine i Music from Siesta objavljenog godinu dana kasnije sa muzikom iz kultnog filma Siesta.

Njegov bubnjarski solo u Stingovom filmu, u pjesmi "I Burn For You" javnost i kritika smatraju najznačajnijim bubnjarskim solom zabilježenim na filmu. Bio je to snažan i virtuozan jazz solo usred rock koncerta koji je iznenadio publiku i izazivao ovacije svake noći tokom turneje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: