Bubnjar rijetke reputacije
7

VIDEO / Sjajni Omar Hakim na Jazz Festu

Klix.ba
Omar Hakim
Omar Hakim
Ovogodišnji Jazz Fest predstavit će neke od najznačajnijih američkih jazzista okupljenih u projektu Miles Smiles. Kao član ansambla na koncertu 1. novembra u BKC-u nastupit će i slavni Omar Hakim, bubnjar rijetke reputacije i vještine.

Hvaljen zbog svoje nevjerovatne svestranosti i tehnike, Hakim je u posljednjih 35 godina sarađivao sa muzičarima od Milesa Davisa do Michaela Jacksona i Madonne sa kojom je nastupao osam godina. Ostavio je traga na stotinama diskografskih izdanja uključujući i ona pod njegovim imenom. Već za svoj prvi album Rhythm Deep osvojio je nominaciju za Grammyja.

Počeo je svirati u petoj godini, u devetoj nastupa sa svojim ocem, a iako potiče iz jazz tradicije, iznimno je uspješan i u drugim muzičkim žanrovima, na način na koji to niko prije njega nije bio. Sudjelovao je u albumima koji su predstavljali muzički orijentir tog doba, sarađivao sa muzičarima poput Milesa, Dire Straitsa i Stinga.

Nastupao je i snimao i sa Bobbyjem McFerrinom, Johnom Scofieldom, Bruceom Springsteenom, Michaelom Jacksonom, Celine Dion. Bio je član Weather Reporta, istodobno je učestvovao u snimanju albuma Let’s Dance Davida Bowieja. Sa Milesom je svirao na čuvenim albumima Tutu iz 1986. godine i Music from Siesta objavljenog godinu dana kasnije sa muzikom iz kultnog filma Siesta.

Njegov bubnjarski solo u Stingovom filmu, u pjesmi "I Burn For You" javnost i kritika smatraju najznačajnijim bubnjarskim solom zabilježenim na filmu. Bio je to snažan i virtuozan jazz solo usred rock koncerta koji je iznenadio publiku i izazivao ovacije svake noći tokom turneje.