Bogat program
44

Sjajne predstave u okviru Dana Jurislava Korenića obilježile vikend, evo šta vas još očekuje

I. S.
Foto: Dženat Dreković
Foto: Dženat Dreković
Spoj vrhunskog teksta, režije i glumačke igre u predstavi "Bilo jednom na Briunima" obilježio je otvorenje sedmog festivala Dani Jurislava Korenića u Kamernom teatru 55.

Reditelj Kokan Mladenović, koji je istodobno i autor teksta, jer riječ je o autorskom projektu, uvijek je dobra preporuka. Ako tome pridružimo glumce i glumice kao što su Tihana Lazović, Sanja Marković, Branislav Trifunović i Milan Marić, dobijamo vrhunski teatarski ugođaj, ali i s razlogom očekivani društveni angažman, koji su nam "servirali" uz palme i koktele, uz šarm jugoslovenske raskoši i gorčinu tereta aktuelnog iskustva.

Samo vrhunski majstori svog zanata mogu neke od najvažnijih tema današnjice smjestiti u okvir snimanja filma "Sutjeska" kao što je to učinio Kokan Mladenović. Uz ram od velikih naočala Elizabeth Taylor, poslužio nam je priču o teroru toksične muškosti, podsjetio nas na tekovine AFŽ-a, na časnu borbu partizanki i partizana koju baštinimo i prema kojoj imamo ogroman dug.

Druge festivalske večeri na sceni Pozorišta mladih izvedena je predstava "(Pra)faust" u režiji Boria Liješevića i produkciji Beogradskog dramskog pozorišta. Bilo je to vrhunsko čitanje klasika uz demonstraciju izuzetne glumačke igre cijelog ansambla predvođenog Svetozarom Cvetkovićem, Ozrenom Grabarićem i Mirjanom Karanović. Iz predstave u predstavu pokazujući raskošan rediteljski dar, Liješević se ovoga puta, kako sam navodi, bavi Faustom kao najtežim od svih iskušenja - iskušenjem besmisla, režirajući komad o čežnji za životom.

Borba protiv besmisla stvarnosti argumentima umjetnosti jedna je od zajedničkih karakteristika cjelokupnog programa festivala Dani Jurislava Korenća. U tom duhu bit će i večerašnja predstava "Perzeide" koja nam na scenu Kamernog teatra 55 dolazi zahvaljujući tekstu Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj. Ove dvije izuzetne umjetnice odgovorno su se posvetile temi različitih oblika nasilja nad ženama, ne dozvolivši da patetika i plakatno djelovanje ustupe mjesto onome što su neke od najvažnijih poruka današnjice.

U godini koju su obilježili femicidi, uključujući najmonstruozniji pred kamerom društvenih mreža, ova predstava bila je prijeko potrebna i bilo bi važno da se pogleda i mimo festivalskog repertoara ali i mimo pozorišta. Po školama, bilo bi najkorisnije. Igrajući Selmu, manikirku, prvakinja Kamernog Gordana Boban još jednom je pokazala raskoš talenta i glumačke posvećenosti besprijekornoj partnerskoj igri sa odličnom Fatimom Kazazić i jednako posvećenim Sašom Oručevićem.

Na sutrašnjem festivalskom rasporedu je predstava "Bogovi", autorski projekat Dalibora Matanića u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Uz zvanični festivalski program traju i glumačke radionice koje vodi Kokan Mladenović uz podršku Logosofta kao i Studio 55 kada se sa glumcima i glumicama pred publikom razgovara o umjetnosti teatra. Više detalja o programu pronađite ovdje.