{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjajne kritike švedskih medija za "Mahalušu"

F
31.10.2014. u 19:52
51
1
Sjajne kritike švedskih medija za "Mahalušu"
51
Sjajne kritike švedskih medija za "Mahalušu"
Na svojoj švedskoj turneji ansambl hit predstave "Ja, mahaluša" večeras igra svoju posljednju predstavu u gradu Vastarasu.
Bit će to ukupno sedma predstava u organizaciji švedskog nacionalnog teatra Rikksteatern i bosanskohercegovačkih udruženja.

Nakon izvanrednog dočeka u šest gradova (Stockholm, Goteborg, Malmo, Karlskrona, Kristianstad i Kalmar) s večerašnjim "mahalanjem" opraštamo se za neko vrijeme od Švedske i naših zemljaka koji su svoju egzistenciju i drugu kuću našli ovdje.

Do večeras igrali smo pred više od dvije hiljade posjetitelja i pored sjajnog prijema Bosanaca i Hercegovaca, dobili smo odlične kritike Šveđana i švedskih medija.

U Kalmaru je naš ansambl učestvovao u otvaranju novih prostorija organizacije NBV koja se zalaže za integraciju u švedsko društvo i koja je učestvovala u realizaciji dolaska "Mahaluše" u ovaj grad u kojem je odnedavno gradonačelnica jedna Bosanka - Dženita Abaza.

Neli Đenisijević je pripala ta čast da pozdravi sve okupljene ispred ansambla predstave i zahvali se svima koji su doprinijeli našem dolasku u Švedsku.

Nakon toga uslijedila je predstava pred prepunim gledalištem, a oduševljenje koje su izazvali glumci Nela Đenisijević kao Mahaluša i Nenad Tešić kao Mr. BiH, odzvanjalo je pozorištem. Svaki glumački geg, šala i replika izazvali su salve odobravanja i smijeha, a među publikom bilo je i Šveđana koji su tekst mogli pratiti preko titla.

Ispred Udruženja NBV Ileana Alidžanović je predala cvijeće glumcima i autorici Kučuk-Sorguč. Nakon toga uslijedilo je cjelovečernje druženje u omiljenom klub restoranu Kalmarana kojeg drži naš Anes Jakupović.

U švedskim medijima o "Mahaluši" je napisano između ostalog i slijedeće: "Nela Đenisijević ima sjajan uvid u ono što o glasinama zna osoba koju ona glumi. Njen izraz lica i govor tijela je veoma izražajan i kada prenosi glupe šale. Ona publiku u potpunosti drži u šaci. Nela Đensijević je primadona i ona u potpunosti nosi nastup. Uz nju je i pijanista Nenad Tešić koji je također poput nje u strip maniru i izgleda kao mješavina Rowen Atkinson u ulozi Mister Beana i klasičnih istočnoevropskih ljubavnika. Dvoje glumaca, klavir, minimalna rekvizita, ponekad je samo to potrebno za stvaranje pjenušave čarolije na pozornici", stoji u kritici časopisa iz kulture, koju možete pročitati ovdje.

Nakon ove turneje predstava ide ponovno u Hrvatsku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: