Ne propustite
87

Sjajan program sedmog dana Sarajevofesta - umjetnost i politika

E. Lj.
Sedmi dan Sarajevofesta - umjetnost i politika donosi sjajan program. Posjetioci imaju priliku učestvovati u panel diskusijama "Demokratija: Ideal? Opcija? Problem?" i "Evropa i demokratija: Da li je ovo kraj politike?" te pogledati predstavu "Za što biste dali svoj život?" Haris Pašovića.

Na panel diskusiji "Demokratija: Ideal? Opcija? Problem?" koja će bitiodržana u Pozorištu mladih Sarajevo u 17 sati govorit će bivši premijer Grčke George Papandreou.

"George Papandreou je bio izbjeglica, njegov otac je bio izbjeglica, njegov djed je bio izbjeglica, njegov pradjed je bio izbjeglica. Također, on je bio premijer Grčke, njegov otac je bio premijer Grčke i njegov djed je bio premijer Grčke. Porodica koju zovu evropski Kennedy", najavili su organizatori.

Razgovor s Papandreouom moderirat će Haris Pašović, a ulaz na panel diskusiju je slobodan.

Nakon toga će u Pozorištu mladih Sarajevo s početkom u 18 sati biti održana panel diskusija "Evropa i demokratija: Da li je ovo kraj politike?". Tim povodom u Sarajevo prvi put stiže pisac, novinar i narodni lider iz Slovačke Martin Milan Šimečka. Osim Šimečka, na panelu će govoriti bivši dugogodišnji direktor Venecijanskog bijenala i veliki italijnski aktivist Renato Quaglia, pisac i novinar iz SAD-a David Rieff, direktorica Sarajevo Film Academyja Emina Ganić i čuvena italijanska fotografkinja Luisa Menazzi Moretti.

Moderator je holandski pisac Chris Keulemans, a ulaz je slobodan.

Ljubitelji pozorišne umjetnosti u 21 sat u Narodnom pozorištu Sarajevo imaju priliku pogledati predstavu "Za šta biste dali svoj život?" kojom reditelj haris Pašović donosi intenzivnu i duboku prič o idealima za koje su neki ljudi spremni umrijeti.

Sarajevofest - umjetnost i politika će dodijeliti dvije nagrade - Nagradu Susan Sontag za kritičko mišljenje i Nagradu Zdravko Grebo za kritički diskurs.

Susan Sontag je bila jedna od najvećih intelektualaca 20. stoljeća i velika prijateljica Sarajeva koja je tokom opsade režirala predstavu "Čekajući Godota" i koja je u mnogim svjetskim novinama i magazinima pisala o stradanju Sarajeva.

"Sarajevofest u dogovoru sa njenim sinom Davidom Rieffom, piscem i novinarom, ustanovljuje Nagradu Susan Sontag koja će biti dodjeljena svake godine javnoj osobi koja ima veliki opus u kojem je zastupljeno kritičko mišljenje", saopćili su organizatori.

Zdravko Grebo, profesor prava i revolucionar, narodni tribun i sarajevska i mostarska raja, obilježio je historiju kritičke misli u BiH i bivšoj Jugoslaviji.

"U dogovoru sa njegovom porodicom, Sarajevofest će dodijeliti Nagradu Zdravko Grebo za britak kritički diskurs u pisanom tekstu, govoru, na socijalnim medijima ili u umjetnosti", naveli su organizatori.