{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sinoć održan svečani Ramazanski koncert

F
20.8.2009. u 08:17
0
0
Sinoć održan svečani Ramazanski koncert
0
Sinoć održan svečani Ramazanski koncert
Tradicionalni svečani Ramazanski koncert Sarajevske filharmonije održan je sinoć u sarajevskoj Vijećnici, pod visokim pokroviteljstvom premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića.
Na programu koncerta su bili, kao što je i uobičajeno, jedno novo djelo inspirirano bosanskohercegovačkim melosom, ovog puta je to bila praizvedba "Balkanska fantazija" kompozitora Asima Horozića, ali i popularna ostvarenja umjetničke muzike: A. Borodina Polovjetske igre iz opere "Knez Igor" te M. Ravela "Tzigane", rapsodija za violinu i orkestar.

Tradicionalnom turskom muzikom su prožeta djela O. Balcija Turski plesovi za kanun i orkestar te K. Karaeva svita iz baleta "Sedam ljepotica".

Uz orkestar Sarajevske filharmonije nastupili su solisti: Violeta Smailović-Huart - violina, i gost iz Turske Bahadir Şener - kanun.

Koncert je spoj evropskog, našeg tradicionalnog i turskog muzičkog stvaralaštva i njime je dirigovao gost iz Turske Elşad Bagirov, koji se sarajevskoj publici predstavio dirigujući balet "Coppelia" u aprilu ove godine.

Simpsonovi kao Afrikanci

20.08.2009. u 09:37

"Hrvač" zatvara 15. SFF

20.08.2009. u 07:50
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: