Bh. jazz ambasador
139

Sinan Alimanović počeo snimanje novog albuma u New Yorku

Klix.ba
Nakon nekoliko dana intenzivnih proba, bosanskohercegovački jazz ambasador, Sinan Alimanović počeo je snimanje novog nosača zvuka u New Yorku. Pored velike i bogate diskografije sa različitim, legendarnim muzičkim sastavima, ovo je sedmi nosač zvuka na kojem će se Alimanović predstaviti kao vođa banda.

Na novom albumu ritam sekciju internacionalnog sastava koji predvodi Sinan Alimanović čine američki jazz muzičari čija su imena neizostavna u porodičnom stablu jazz muzike:

Harvie S je američki kontrabasist, kompozitor, inovator, profesor na Manhattan School of Music, svoje ime je upisao u porodično stablo jazz muzike saradnjama sa muzičarima kao što su: Sheila Jordan, James Brown, Chet Baker, Tony Bennet, Kenny Barron, Michael & Randy Brecker, Gil Evans i mnogim drugim.

Victor Lewis je američki bubnjar i kompozitor. Smatra se jednim od najcjenjenijih savremenih jazz bubnjara. U svojoj bogatoj karijeri bilježi saradnje sa neizostavnim imenima iz jazz svijeta, kao što su: Dexter Gordon, Carla Bley, Eddie Henderson, Woody Shaw, Michael & Randy Brecker, Antony Braxton, Bobby Hutchenson itd.

Na novom albumu, koji će najvećim dijelom biti u formi trija, nastupit će i gosti solisti:

Jed Levy je američki saksofonist i kompozitor kojeg kritičari smatraju glavnom potporom jazz scene u New Yorku. Bilježi saradnje sa legendarnim muzičarima i sastavima kao što su: Curtis Fuller, Don Friedman, Tom Harrell, Shirley Scott, Eddie Henderson, Mike Clark, Jack McDuff, Don Patterson, The Vanguard Jazz Orchestra (The Thad Jones/Mel Lewis Orchestra)…

Lejla Alimanović je magistrica u oblasti odnosa između jazza i književnosti, umjetnička producentica, ali i jazz vokalistica koja godinama sarađuje sa ocem Sinanom Alimanovićem na različitim jazz projektima. Na nosaču zvuka svoj doprinos će dati autorskom kompozicijom. Do sada je zabilježila saradnje sa svjetskim jazz muzičarima, kao što su: Jim Mullen, Harvie S, Ratko Divjak, Vladimir Kostadinović, Saša Borovec i mnogi drugi.

Na novom albumu naći će se pretežno Alimanovićeve autorske kompozicije. Navedeni velikani jazz muzike će dati svoj doprinos i podršku bosanskom groovu koji Sinan Alimanović u kontinuitetu, decenijama njeguje na evropskom tlu.