Kultura
0

Šimo Ešić i Jagoda Iličić na Balkanskim danima u Minhenu

FENA
U Minhenu je završena trodnevna kulturna manifestacija "Balkanski dani" (Balkantage), koja se već nekoliko godina održava u glavnom njemačke pokrajine Bayern, a na kojoj su sudjelovali i tuzlanski autori Šimo Ešić i Jagoda Iličić.

Na manifestaciji je, pored brojnih kulturnih programa, revija filmova, koncerata, okruglih stolova o različitim aktualnim temama, te smotri amaterskog stvaralaštva iz desetak zemalja Balkana, Europe i Južne Amerike, održano i nekoliko književnih večeri, predstavljanja novih knjiga i razgovora s piscima.

Tom prigodom Šimo Ešić je održao književni sat za djecu i njihove roditelje, predstavio svoju najnoviju knjigu "Kako se crta sunce" i priredio izložbu izdanja svoje Bosanske riječi.

Od novih izdanja Bosanske riječi naročito zanimanje izazvao je "Rječnik akcenatskih i obličkih nedoumica u suvremenom bosanskome jeziku", autora dr. Refika Bulića, a što je bilo prvo predstavljanje tog rječnika.

Jagoda Iličić je, uz svoje "Gutače vremena" nedavno objavljene u izdanju Bosanske riječi, također premijerno predstavila novu knjigu "Nomadi", a čije je prve primjerke donijela upravo na ovu priredbu.

Organizator ove manifestacije bilo je udruga građana Hilfe von Mensch zu Mensch, minhenski Südost-Institut i grad Minhen, a Bosnu i Hercegovinu su pored Šime Ešića i Jagode Iličić, predstavljali KUD "Vitkovići" iz Goražda, te autorica Berka Nezić, arhitekt Alen Jašarević i povjesničarka umjetnosti Mirela Ljevaković.