Valceri i polke
25

Simfonijski orkestar na jednu noć Mostar pretvara u Beč

Piše: R. D.
Program Fenomen, odnosno FEstival NOve Mostarske ENergije, koji je uspješno organizirao i javni doček Nove godine, donosi građanima grada na Neretvi sutra od 19 sati i Novogodišnji koncert Mostarskog simfonijskog orkestra.

Namjera organizatora je ovim dešavanjem u Mostar donijeti dio atmosfere bečkih novogodišnjih koncerata.

Na početku konferencije za medije Mustafa Alendar iz Grada Mostara uputio je niz javnih zahvala za uspješno organiziran doček Nove godine. Zahvalnost je iskazana organizacijskom timu, javnim službama, kao i medijima.

"Prije početka ove konferencije iz Turističke zajednice su mi kazali da su zabilježili veliki broj rezervacija u vrijeme finala festivala Fenomen i našeg javnog dočeka", kazao je Alendar.

Direktorica Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko kazala je kako će njen orkestar uz pomoć prijatelja prirediti građanima Mostara nezaboravnu večer.

"Na programu su djela oca i sina Straussa, tri uvertire, dovoljno razloga da sutra navečer dođete u Kosaču da zaplešemo u ritmu valcera i polki. Posebna vrijednost koncerta je naš bečki dirigent bez kojeg ovaj koncert ne bi mogao biti ovako veličanstven", najavila je Snježana Zovko.

Ona se zahvalila kolegama i prijateljima koji su pritekli u pomoć, posebno onima iz Sarajeva, bez kojih ovaj koncert ne bi bio moguć, kao i onima iz Hrvatske.

Orkestrom će sutra dirigirati bečki dirigent dalmatinskih korijena Giuseppe Terza koji je odabrao program Bečke filharmonije iz 1939. godine.

"Čast mi je da ću dirigirati ovim koncertom, a pošto živim i radim u Beču želja mi je prenijeti dio te atmosfere novogodišnjih koncerata u Beču baš ovdje u Mostar. Vjerujem da će program biti veoma zanimljiv, da će se publika odazvati, jer muzika je zvonka radost", kazao je dirigent Terza.

Koncert Mostarskog simfonijskog orkestra i prijatelja na programu je u petak od 19 sati u dvorani Doma hercega Stjepana Kosače.