Projekat "Susjed, upali svjetlo"
2

Simbolično rušenje Zida srama u Ferhadiji

Sarajevo-x.com
Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije Međunarodni centar za mir je počeo jutros u 9 sati simboličnim rušenjem Zida srama u ulici Ferhadija u Sarajevu.

Učesnici projekta "Susjed, upali svjetlo" bili su Amra Božović, Tamara Lazarević, Sara Badovinac, Dejan Koban, Katja Škorić, Aida Beganović, Semra Mahmutović, Dželil Nesimović, Mohor Kordež, Jana Furman, Larisa Kazić, Klara Debeljak, te Mito Kostadinovski (studenti Fakulteta za arhitekturu u Ljubljani i Sarajevu), članovi IPC-a i KUD Kentaver.

Performans rušenja Zida srama izveden je kako bi se podsjetilo na događaje koji su se desili na današnji dan u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu. Svoju instalaciju nazvali su "Nikada se ne ponovilo", podsjećajući da je 9. novembra Kristalna noć najavila holokaust, da je 9. novembra srušen Berlinski zid, simbol hladnog rata, da je 9. novembra srušen Stari most u Mostaru, kao i da su u međuvremenu podignuti novi zidovi između naroda i zemalja,vidljive i nevidljive granice među ljudima i podjeljeni gradovi.

Predsjednik IPC-a Ibrahim Spahić primio je predstavnike učesnika projekta i izrazio interes za širenjem mreže učesnika, kako bi se doprinijelo borbi za slobodu i mir u svijetu i borbi protiv fašizma i antisemitizma i ksenofobije kroz umjetničko stvaralaštvo.