Kultura
42

Simbol koji svjedoči događajima stoljeća: Univerzitetska biblioteka BiH je zapaljena prije 24 godine

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je zapaljena na današnji dan prije 24 godine, a prema riječima direktora Ismeta Ovčine, njeno paljenje je planetarno poznato te se smatra jednim od najvećih uništenja spisa jednog naroda nakon nacističkog paljenja biblioteka u Poljskoj i Njemačkoj tokom Drugog svjetskog rata.

Uposlenici su povodom 24. godišnjice granatiranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH posjetili zgradu Vijećnice, dugogodišnje sjedište biblioteke, te su se prisjetili šta je ova ustanova kulture nekada čuvala i prezentirala javnosti.

"Nažalost, ovdje smo da se prisjetimo onoga što se dešavalo na današnji dan 25. augusta 1992. godine. Svima je poznata planetarna tragedija paljenja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u zgradi Vijećnice. U tom tragičnom paljenju i granatiranju i svemu što je uslijedilo, nestalo je blizu 90 posto knjižnog fonda Univerzitetske biblioteke ili preciznije, blizu dva miliona bibliotečkih jedinica. Poslije nacističkog paljenja biblioteka u Poljskoj i Njemačkoj u Drugom svjetskom ratu, paljenje naše biblioteke, odnosno njenog fonda predstavlja najveće uništenje knjižnog fonda. Cilj paljenja je čisti barbarizam, odnosno paljenje kulturne baštine i memorija svih naroda koji žive u BiH. Fondovi koje i danas imamo i čuvamo svjedoče jednom vremenu i kulturi svih naroda koji ovdje obitavaju", kazao je direktor Ovčina.

Istakao je kako je dio fonda moguće obnoviti, ali ono što predstavlja unikat - dosta teško.

"S druge strane, bibliotečki fond koji nije zapaljen, blizu 19.700 jedinica u okviru specijalnih zbirki i rukopisa, predstavlja osnovu za sve ono što se zove kulturna memorija države BiH, a i dalje činimo sve napore da obnovimo fondove zajedno s s prijateljima, sponzorima i donatorima", zaključio je Ovčina.

Sarajevska Vijećnica otvorena je 20. aprila 1896. godine i od tada je svjedok svih događaja u glavnom gradu BiH. Od tada simbol grada Sarajeva svjedoči svim događajima koji su duže od stoljeća zadesili Sarajevo.

Prvobitno je bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine, služila je Gradskoj upravi kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora.

Nakon toga postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.