Muzički festival
0

'Silvertown shine 2009' i ove godine u Srebrenici

FENA
Pripreme za muzički festival "Silvertown shine" su završene i festival je danas počeo.

Silvertown shine! (Srebrenice, sjaji!) tradicionalni je, reintegracijski, muzički i omladinski festival koji se u Srebrenici održava upravo danas.

Tokom sedam godina održavanja, festival je prerastao u srebrenički brend i postao najveći omladinski događaj u istočnoj Bosni, pa i šire.

U okviru programa festivala, u 12 sati je počeo graffit party, na kojem učestvuju mladi grafiteri iz Tuzle i Sarajeva, te dva volontera grafitera iz Španije.

Oficijelno otvaranje festivala zakazano je za 19 sati na Gradskom stadionu FK «Guber» Srebrenica, na Vidikovcu, nakon čega slijedi muzički koncert rock bendova.

Nastupaju: «Bijesovi» - Rock /Grunge / Religious iz Gornjeg MIlanovca (Srbija); «Skroz» - Pop /Rock / Alternative iz Sarajeva (BiH); «Generacija bez kompasa» - Hard Rock / Jezz / virtuozna Progressive Rock iz Srebrenika (BiH); «Stari Grad» - Rock bend iz Srebrenice (BiH); «Sasi» - Rock / Etno / Pank iz Srebrenice (BiH); «Zadnji Popis» - Punk / Rock iz Srebrenice (BiH).

Ove godine festival se održava na promijenjenoj lokaciji. Do sada je organizovan na gradskim igralištima Srednjoškolskog centra Srebrenica. Festival je također do sada održavan u sklopu Kulturno-sportske manifestacije «Dani Srebrenice», ali od ove godine vrijeme održavanja festivala bit će august.

U saradnji s partnerskim organizacijama, organizator festivala - Savjet mladih Srebrenice, organizovao je besplatan prijevoz za mlade iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Zvornika, Šekovića, Vlasenice, Milića, kao i prijevoz za mlade iz mjesnih zajednica opštine Srebrenica.

Autobusi stižu pod zajedničkom parolom «Srebrenice, sjaji».