Bh. koprodukcija
3

"Sieranevada" od četvrtka, 20. aprila na repertoaru Meeting Pointa

Klix.ba
Film istaknutog rumunskog reditelja Cristi Puiua, Sieranevada, koji je svjetsku premijeru imao u okviru Takmičarskog programa 69. Cannes Film Festivala, od četvrka, 20. aprila gledat ćemo na redovnom repertoaru kina Meeting Point.

Riječ je o filmu u čijoj koprodukciji je učestvovala i naša zemlja. Bh. koproducent filma Sieranevada je bh. producentska kuća 2006. Producenti su Mirsad Purivatra i Sabina Branković, a koproducentica Izeta Građević. Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo u okviru fonda za regionalne filmske produkcije. Bh. ekipu su sačinjavali i Dejan Ćorić, asistent montaže, Adnan Beširović, asistent scenografije i Nedim Branković, asistent produkcije.

Produkciju filma potpisuje rumunska kuća Mandragora, a uz bh. kuću 2006. koproducenti su Alcatraz Films (Francuska), Spiritus Movens Production (Hrvatska) i Sisters and Brother Mitevski (Makedonija).

Film Sieranevada je nakon Cannes Film Festivala prikazan i na proteklom Sarajevo Film Festivalu, a potom je uslijedio njegov bogat festivalski život čemu najbolje svjedoči podatak da je prikazan i pozvan na više od 80 festivala širom svijeta, gdje nailazi na podjednako odlične reakcije publike i kritike kao što je to bio slučaj u Cannesu i Sarajevu.

Sieranevada je četvrti dugometražni igrani projekat producentske kuće 2006. Prvi film bio je Cirkus Columbia Danisa Tanovića. Uslijedila su potom dva koprodukcijska projekta koji su uvršteni u zvanični program Cannes Film Festivala – Bilo jednom u Anadoliji, turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana koji je i nagrađen Grand Prixom Cannesa te omnibus 13 evropskih reditelja Mostovi Sarajeva.

Film Sieranevada će se prikazivati na redovnom repertoaru kina Meeting Point od 20. aprila u terminu od 20.00 sati.

Sinopsis: Tri dana nakon napada na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu i četrdeset dana nakon smrti njegovog oca, četrdesetogodišnji doktor Lary provodi subotu u Bukureštu na porodičnom okupljanju u čast preminuloga. Okupljanje ne protiče po planu, okupljeni žustro raspravljaju i na površinu izbijaju dijametralno suprotna mišljenja. Prisiljen da se sukobi sa svojim strahovima i prošlošću i da preispita svoje mjesto u porodici, Lary ima samo jedan izbor - da obznani istinu.