Kultura
5

Sidran u Kamernom: Sjećanje na žive i mrtve drugove i prijatelje

FENA
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
Art Atelje Sidran u Kamernom teatru 55 13. decembra u 20 sati organizira večer s Abdulahom Sidranom koje će proteći u znaku sjećanja na sadašnje i negdašnje, žive i mrtve, književne i generacijske drugove i prijatelje.

Pjesmom "Prazne su i slijepe oči smrti", pjesnik će započeti kazivanje o svome prijatelju, sarajevskom romanopiscu Nenadu Ešpeku (1938-1982) od čijeg se ranog odlaska upravo navršilo 30 godina.

Sidran će prvi put javno kazivati i svoje pjesme posvećene sadašnjim i bivšim, sačuvanim i izgubljenim prijateljima i prijateljstvima: "Šetnja sa Stevanom", "Nespina", "Utopljenici", "Ponovo, svi na okupu", u kojima će posjetioci moći 'prepoznati' neke od istaknutih javnih kulturnih poslenika (S. Tontić, I. Lovrenović, I. Kordić, M. Vešović).

I u ovom izdanju Večeri sa Sidranom, učestvovat će i Seljin hor i hor Corone, pod dirigentskom palicom Tijane Vignjević, kao i maestro Edo Pandur, veteran starogradske pjesme i sevdalinke, a slikarica Suzana Arbanas i vajar Enes Sivac, na sceni i dalje, uživo, stvaraju svoja nova djela.