Kultura
2

Sidran u Kamernom o tzv. riječima-ubicama

Klix.ba
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
Pred godišnjicu programa "Sidran u Kamernom", koju će Art Atelje Sidran obilježiti narednog mjeseca, u ovom septembarskom izdanju, koje će biti održano 20. septembra vjernoj publici bit će predstavljen inventar sakupljenih razotkrivenih "riječi-ubica".

Sidran je u svojim večerima na specifičan zdravohumorni način, kritikovao jezičku stvarnost u kojoj je sveprisutna sveobuhvatna i razarajuća pojava jezičkih ubica, saopćeno je iz Art Ateljea Sidran.

Tako su riječi i izrazi poput "odraditi", "definitivno", "lik", "priča", već odomaćene u bogatom bosanskom jeziku, identificirane kao masovni otimači i kradljivci tog bogatstva, što siromaši naš jezik i društvene vrednote.

Za zabrinutost zbog tog fenomena već je kasno, vrijeme je za uzbunu i bunt.

Stoga će u sutrašnjim "Večerima” biti navedeni najčešći primjeri upotrebe tih i drugih riječi-ubica, a očekuje se i doprinos publike u razotkrivanju novih primjera takvih zlodjela.

U programu će, neizostavno, učestvovati i Seljin hor i hor "Corone", oba pod dirigentskom palicom Tijane Vignjević, kao i Edo Pandur, veteran starogradske pjesme i sevdalinke.

Istaknuti bosanski kipar Enes Sivac, među Sarajlijama poznat kao onaj koji je u ratnim danima postavio žičanog biciklistu da pređe s jedne na drugu stranu Miljacke, nastavit će uživo, pred publikom, rad na portretnoj bisti Abdulaha Sidrana.

Scenom, u velikom formatu, dominira reprodukcija genijalnog platna Gabrijela Jurkića "Visoravan u cvatu", s kojom se smjenjuju dionice Sidranovog muzičkog vremeplova.

Suorganizator "Večeri" ugledni je sarajevski galerist Izo Džirlo i njegova Galerija "Paleta".