{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sidran: Šantić nas uči da se prepoznajemo po sličnostima

A
29.5.2014. u 22:19
18
48
Sidran: Šantić nas uči da se prepoznajemo po sličnostima
18
Četrdesete jubilarne Šantićeve večeri poezije večeras je u Mostaru obilježio akademik Abdulah Sidran.
Mostarska publika i deset pjesnika učesnika ovih susreta iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine imalo je priliku čuti Sidranov odnos prema pjesničkom stvaralaštvu. Na samom početku, Sidran je govorio četiri svoje najpoznatije pjesme, u koje je, kako je rekao, stalo cijelo njegovo pjesničko stvaralaštvo, a potom je interpretirao nedovršene pjesme.

"One su, zapravo, ilustracije, na kojima bi trebalo još raditi da bi se sastavila kakva knjižica", rekao je Sidran i napravio jasnu razliku između završene, zrele poezije i pjesničkih pokušaja.

U jednoj od tih pjesama-ilustracija Sidran moli svog poslodavca da mu isplati zarađeni novac. Pjesmu mu je na pergamentu krasnopisom ispisao slikar Mirsad Ibrahimpašić i Sidran je naplatio svoj dug. "Poezija je, eto vidite, još uvijek moćno sredstvo", našalio se Sidran.

Osvrnuvši se na značaj Alekse Šantića i njegove poezije u izjavi za Anadolu Agency, Sidran je kazao kako je Aleksa po svom književnom djelu i životu i bosanskohercegovački i srpski i bošnjački pisac.

"Aleksa je simbol. Prošlo je više od stotinu godina od njegove smrti, a mi još uvijek o njemu govorimo. Bio je ogromna veličina iz koje mi nedovoljno učimo o onome što nas povezuje, da se prepoznajemo po onome po čemu smo slični, a ne da se gonimo po onome po čemu smo različiti", kazao je Sidran. 

U programu Šantićevih večeri, kojim je moderirao mostarski pjesnik Elvedin Nezirović, nastupili su još Asmir Kujović, Tanja Stupar-Trifunović, Adisa Bašić, Šejla Šehabović, Adnan Žetica, Almin Kaplan, Senka Marić-Šarić, Milo Jukić, Miro Petrović i Darko Cvijetić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: