Kultura
28

"Shut up & Dance": Muzika, ples, spektakl

Klix.ba
Ivo Komšić (Foto: Vanja Čerimagić)
Kako to obično biva na otvorenju Balet Festa u Narodnom pozorištu u Sarajevu, poklonicima baletne umjetnosti su se prvo predstavile buduće mlade snage bosanskohercegovačkog baleta koje su prikazale svoj golemi talenat i nadu da je budućnost baleta u sigurnim rukama. Nakon tog zaista simpatičnog i lijepog uvoda uslijedio je pozdrav od organizatora i pokrovitelja, a publika je sa nestrpljenjem očekivala pojavu plesača na sceni.

Sinoćnja minimalna pa gotovo i nikakva scenografija je bila potrebna uvježbanom ansamblu HNK Ivana pl. Zajca da sa baletnom predstavom "Shut up & Dance" postavljenoj na sceni Narodnog pozorišta gotovo sat vremena drži pažnju mameći uzdahe i aplauze publike. Koreograf i idejni začetnik baletne predstave „Shut up & Dance“, sarajevskoj publici dobro znani Ronald Savković je ukorporirao svoje zavidno plesačko znanje u cjelinu koja posmatrano iz ugla običnog gledaoca plijeni svojom strastvenom ljepotom i specifičnim izražajem. Zavidno je svakako i pojedinačno znanje plesača na sceni: Paula Rus, Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak, Sabina Voinea Vukman, Ana Rocha Nene, Anka Zgurić, Tanja Tišma, Joseph Cane, Martin Grainger, Svebor Zgurić, Daniele Romeo, Ricardo Freire... koji ne samo da su strahovito fizički pripremljeni, već i nadareni gracioznim plesačkim umijećem.

Balet kao umjetnost pokreta koji nastaje i ujedno nestaje na sceni je sa baletnom predstavom "Shut up & Dance" odjeknula na sceni Narodnog pozorišata uz sofisticiranu elektronsku muzičku podlogu kompozitora Renea Beera. Shvatajući Savkovićev balet kao idejno osvježenje uz znalački kombinovani klasični, moderni balet i ples pronalazite u načinu igre plesača njihovo uživanje u mladosti sa naglaskom na zabavljanju i noćnom izlasku. Savršeno i šarmantno se uklopila i Savkovićeva fasciniranost Natom Kingom Coleom koja je iskazana na sredini baletne predstave sa Kingovom romantičnom pjesmom "L-O-V-E", koja je izvedena solo u kombinaciji stepa i baleta.

Tri riječi: muzika, ples, spektakl.