|

SFF: Žiri Cinelinka objavio dobitnike nagrada

SFF: Žiri Cinelinka objavio dobitnike nagrada
0
F
FENA
26.8.2006. u 09:25
0
komentara
0

dijeljenja
SFF: Žiri Cinelinka objavio dobitnike nagrada Foto: SFF
Žiri CineLinka, u sastavu Maranne Bhlotra, Hashemian Behrooz, Georges Goldestern i Čedomir Kolar, izabrao je u petak navečer tri projekta od kojih će svaki dobiti novčanu nagradu u iznosu 10.000 eura te druge nagrade u vrijednosti od 2.500 eura. Glavni kriteriji za dobijanje jedne od nagrada su umjetnički potencijal i izvodljivost projekta.
Sponzori nagrada CineLink Awards su Hubert Bals Fond, PBSBiH i Synchro Film and Video.

Nagrade CineLink za 2006. godinu, u okviru 12. SFF-a, dodijeljene se sljedećim projektima:

Žiri za dodjelu nagrada CineLink za 2006. godinu je impresioniran filmom koji na gotovo minimalistički način oživljava sudbinu svog lika u nadahnjujućoj i intimnoj priči o nadi i ljudskoj dobroti.

Nagrada CineLink Hubert Bals Fond dodjeljena je filmu "The Day When the Winter Began", scenariste i režisera Nedžada Begovića iz Bosne i Hercegovine.

"Impresionirala nas je također i priča koja na jako nadaren način opisuje razvoj svoja dva glavna lika", istaknuli su članovi žirija.

Nagrada CineLink PBSBiH dodjeljena je filmu "A Heart Shaped Balloon", scenarista Bogdana Mustate i režiserke Catalin Mitulescu iz Rumunije.

Nagradu CineLink Sarajevo Film Festival dobio je film "Lara" scenariste i režisera Blaža Kutina iz Slovenije.

"Također nas je nadahnula i inteligentna slika slovenske srednje klase prikazane kroz lik posesivne majke čiji beskrajni egoizam ne priznaje ni majčinsku ljubav ni elementarne kodove pristojnog ponašanja. Film o kastrirajućoj majci svakako je novost u našim krajevima", navodi se u odluci žirija.

Synchro Studio Vienna će svakom od tri nagrađena projekta dodijeliti i nagradu korištenja njihovih usluga u vrijednosti od 2.500 eura.

"Naš partner EAVE sa zadovoljstvom najavljuje novu saradnju sa regionalnim fondovima Filmfonds Wien (Austrija), Mitteldeutsche Medienförderung (Njemačka) i MFG Filmförderung Baden-Württemberg (Njemačka), koji će u sklopu saradnje ponuditi stipendije za šest producenata iz centralne i jugoistočne Evrope što će učestvovati na EAVE radionici 2007. godine. Za stipendije se mogu prijaviti kandidati iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Slovačke i Srbije. Jedna stipendija se dodjeljuje i jednom od producenata sa CINELINK Marketa", saopćeno je u odluci.

Stipendija CineLink Eave dodijeljena je i Miroslavu Mogoroviću, producentu filma "From Belgrade with Love"
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.