Kultura
0

SFF: U okviru programa Panorama prikazan film "Suely na nebu"

FENA
Prvog dana 13. Sarajevo film festivala u subotu je u okviru programa "Panorama" prikazan film "Suely na nebu", dobitnik Nagrade za najbolji film na Havana Film Festivalu, brazilskog režisera Karima Ainouza.

"Suely na nebu" prati životni put Hermile (Hermila Guedes), prelijepe i odlučne mlade žene koja napušta veliki grad Sao Paulo sa svojom bebom kako bi se vratila u rodno mjesto, Iguatu, u užarenoj i neplodnoj pokrajini Ceara gdje vječito plavo nebo nikada ne donosi kišu. To je siromašno selo, ali to nije vrsta očajničkog siromaštva kakva se susreće u periferijama i favelama velikih brazilskih gradova. Život u Iguatuu je jednostavan, skroman, bez dešavanja, ali nije obilježen nasiljem ili teškom oskudicom.

Hermila se seli u skromnu kuću svoje bake, gdje također živi i njena mlada tetka. Ona s nestrpljenjem očekuje Mateusa, svog dečka, i oca svog djeteta, kako bi joj se pridružio. Harmila, ipak nije majka koja ne brine o svom djetetu - njoj je 21. godina, nestrpljiva je, okrenuta sebi i željna zabave.

U očajnickoj želji da sastavi kraj s krajem i prehrani bebu, ona prodaje federalne srećke i prihvata fizičke poslove. U slobodno vrijeme pleše i pije pred Ainouzovom kamerom, koja je opsjednuto prati. Obnavlja vezu s bivšim momkom, ali se, nakon što se sprijatelji s prostitutkom, odluči okušati u tom poslu, te čak prodaje srećke za tombolu, čija je nagrada "noć u raju" s njom. Zamrzi taj posao i na kraju, napušta grad, ali i muškarce. Pod udarom sudbine i žigom društva, ona nije osoba koja bi se pasivno povinovala normama mačističke sredine, te sve napušta, barem nakratko, u pokušaju da povrati svoju nevinost.

Karim Ainouz je roden 1966. u Fortalezi u Brazilu; studirao je arhitekturu na Univerzitetu u Braziliji, a magistrirao je filmske studije na Univerzitetu u New Yorku. Za svoj prvi igrani film, Madame Sata, fascinantni portret mitskog lika boemskog Rio de Janeira 30-tih godina prošlog stoljeća, osvojo je brojne nagrade. Nakon premijere u programu "Un certain regard" Kanskog festivala 2002. godine, prikazan je na brojnim festivalima, uključujući Toronto, Sundance i Rotterdam. Ainouz je koscenarista dva uspješna brazilska filma iz 2005., Asprin i Vultures Macela Gomesa, kao i filma Lower CIity Sergia Machada. Jedan je od scenarista i za film Waltera Sallesa "Behind the sun" iz 2001. godine.