Kultura
0

SFF: U okviru programa Otvoreno kino prikazan "Pakao" Danisa Tanovića

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
U kulturno-sportskom centru "Skenderija" u okviru programa Otvoreno kino sinoć je prikazan dugoočekivani film Danisa Tanovića "Pakao", koji je rađen u francusko-italijansko-belgijsko-japanskoj koprodukciji.

Autora filma mnogobrojnoj publici predstavila je predsjednica ovogodišnjeg žirija Takmičarskog programa Jasmila Žbanić, koja je izjavila kako je riječ o filmu čovjeka koji je pokrenuo čitav niz uspjeha bh. filmova i koji je kinematografiju BiH promovirao u svjetskim okvirima.

Publici se nakon toga obratio i sam Tanović koji je izrazio oduševljenje što se njegov film prikazuje pred tolikim brojem ljudi.Također je zahvalio svojim saradnicima i prijateljima i, kako je kazao, sjajnim sposobnim i pametnim mladim ljudima, koji na najbolji način BiH predstavljaju u svijetu.

Film "Pakao", kako je kazao Tanović, dio je trilogije koji je prvobitno osmislio veliki poljski reditelj, pokojni Krzysztof Kieslowski, a koji su nakon njegove smrti trebali realizovati trojica mladih evropskih režisera, među kojima je drugi dio bio namijenjen za Danisa Tanovića.

Riječ je o filmu koji prati sudbinu tri sestre Parižanke, čiji se naizgled razdvojeni životi spoje kada otkriju tajnu iz prošlosti koja ih neraskidivo povezuje.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Emmanuelle Béart, Karin Viard, Marie Gillain, Carole Bouquet i Miki Manojlović.