10. februara
0

SFF se predstavio na festivalu u Berlinu

Sarajevo-x.com
U okviru 59. internacionalnog filmskog festivala u Berlinu predstavnici Sarajevo Film Festivala, u saradnji sa Robert Bosch Fondacijom i Berlinale Talent Campusom, u utorak, 10. februara predstavili su obrazovni program Sarajevo Talent Campus, te projekat Sarajevo grad filma.

Prezentacija je održana u okviru Berlinale Talent Campusa, sa kojim je prije dvije godine i pokrenut obrazovni projekat Sarajevo Talent Campus.

Oko tri stotine mladih talenata, učesnika Berlinale Talent Campusa, gostiju Berlinalea, te akreditovanih predstavnika medija, sa ciljevima i značajem projekta upoznali su Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala i Asja Makarević, koordinator Sarajevo Talent Campusa. Prisutnima su se obratili i Frank Albers iz Robert Bosch Fondacije, jednog od partnera Berlinale Talent Campusa i Sarajevo Talent Campusa, Christine Trostrum, Project Manager Berlinale Talent Campusa i Matthijs Wouter Knol, Program Manager Berlinale Talent Campusa.

U okviru 15. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati u periodu od 12. do 20. avgusta 2009., Sarajevo Talent Campus doživjet će svoje treće izdanje. I ove godine mladi filmski umjetnici imat će priliku da kroz niz predavanja i radionica stiču znanje od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice.

Učesnici 1. i 2. Sarajevo Talent Campusa ove godine konkurisali su na projekat Sarajevo grad filma koji mladim filmskim stvaraocima nudi priliku da snime svoje prve kratkometražne igrane filmove. Već je odabrano pet filmskih projekata koji će biti snimani u toku proljeća i ljeta u Sarajevu, a svoju premijeru doživjet će u okviru 15. Sarajevo Film Festivala.

Noć prije promocije Sarajevo Talent Campusa i projekta Sarajevo grad filma, predstavnici Sarajevo Film Festivala upriličili su radnu večeru za predstavnike regionalnih filmskih centara i regionalne filmske stvaraoce gdje se razgovaralo o nastavku i unaprijeđenju saradnje.