Kultura
0

SFF: Prvi gosti programa "Kafa sa..." Jasmila Žbanić i Cornelio Purumboiu

FENA
Gosti prvog izdanja programa "Kafa sa..." 12. SFF-a u subotu su bili predsjednica žirija Takmičarskog programa - igrani film, bh. režiserka Jasmila Žbanić, i mladi rumunski režiser Corneliu Purumboiu, čiji je film "12:08 istočno od Bukurešta", otvorio ovogodišnji festival.

Dvoje sineasta je govorilo o iskustvu stvaranja filmova u zemljama jugoistočne Evrope, problemima s kojima se filmski umjetnici suočavaju s vlastima, te o radu na svojim najznačajnjiim i najpoznatijim filmovima - "Grbavica" i East of Bucharest.

Žbanić je ovogodišnja dobitnica Zlatnog medvjeda na Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu, koji joj je dodijeljen za njen prvi igrani film "Grbavica". Autorka je brojnih dokumentarnih filmova, video radova i kratkih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na filmskim festivalima širom svijeta. Posebnu pažnuju filmske javnosti privukla su njena ostvarenja "Rođendan" (dio omnibusa "Lost & Found), te dokumentarci "Crvene gumene čizme" i "Slike s ugla".

Cornelio Porumboiu je 2003. godine diplomirao dramu i film na Univerzitetu u Bukureštu. Njegovi kratki filmovi "Liviu's Dream", "Gone with the Wine" i "Trip to the City" osvojili su nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući i Prix de la Cinefondation u Cannesu 2004. godine. Nakon što je zvanično bio član Cinefondationa 2005. godine, Porumbiou je režirao svoj prvi igrani film "12:08 East of Bucharest", koji je premijerno prikazan ove godine na Director's Fortnight u sklopu Cannes film festivala, te je osvojio Zlatnu kameru i Label Europa Cinemas.