Kultura
0

SFF: Program U fokusu otvara film "Neposlušni"

Klix.ba
Kao i uvijek do sada, program U fokusu donosi nam najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine. Radi se o izuzetnim filmovima koji su ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijetu ili na domaćem tržištu.

Program U fokusu otvorit će film "Neposlušni", srbijanske rediteljice Mine Đukić.

"Neposlušni" je priča o Leniju i Lazaru, koji su bili najbolji prijatelji u djetinjstvu. Kada se, nakon dugog izbivanja u inostranstvu, Lazar vraća na sahranu svog oca, Leni žudi da se ponovo zbliži sa srodnom dušom iz djetinjstva, ali je još uvijek peku godine njihove udaljenosti. Ipak, u pokušaju da pobjegne od dosadne svakodnevnice života odraslih, Leni će s Lazarom krenuti na neplanirano putovanje biciklom kroz prelijepe, suncem ogrijane predjele.

Mina Đukić rođena je u Somboru 1982. U januaru 2008., zajedno s kolegama Nikolom Ležaićem i Urošem Tomićem, osniva filmsku kompaniju Kiselo dete.

"Neposlušni" je njen prvi dugometražni igrani film koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu Sundance 2014, u selekciji World Cinema Dramatic Competition.

Projekcija će biti upriličena u Narodnom pozorištu (subota, 16. august) u 16:00 sati.