Kultura
0

SFF: Prikazan srbijanski film "Klip" rediteljice Maje Miloš

FENA
U okviru festivalskog programa "U fokusu" 18. Sarajevo Film Festivala (SFF), koji se održava od 6. do 14. jula, u nedjelju je u Narodnom pozorištu prikazan srbijanski film "Klip" režiserke i scenaristice Maje Miloš.

Film mlade režiserke imao je svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Roterdamu gdje je osvojio dvije nagrade, a u obrazloženju nagrade ističe se da je film "energično, buntovno, autentično, iskreno i otkrivajuće djelo, koje modernim sredstvima opisuje 'mobilnu' generaciju, koja dokumentira svoj život snimcima na mobilnom telefonu".

"Klip" je beskompromisna, hrabra i iskrena priča o tinejdžerima u Srbiji, ispričana kroz prizmu šesnaestogodišnje Jasne (Isidora Simijonović) čiji otac boluje od opake bolesti, a Jasna se teško nosi s tim problemom.

Istovremeno zaljubljena je u Đoleta, osamnaestogodišnjaka s kojim ide u školu s kojim teško uspostavlja komunikaciju, a njihova veza prepuna je eksplicitnih scena seksa tokom kojih se snimaju mobitelom i koje su veoma šokantne.

Jasna često s prijateljima odlazi na žurke gdje se zabavlja, pije i drogira, a kroz cijeli film jasno je vidljiva sva težina tinejdžerskog doba i njihova nemogućnost da se suoče i nose sa životnim problemima.

Uloge u ovom filmu ostvarili su još Vukašin Jasnić, Sanja Mikitišin, Jovo Makisć, Monja Savić, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Jovana Stojiljković i Vladimir Gvojić.