Kultura
0

SFF: Prikazan srbijanski film "Bijeli, bijeli svijet"

FENA
Scena iz filma "Bijeli, bijeli svijet"
Scena iz filma "Bijeli, bijeli svijet"
"Bijeli, bijeli svijet" naziv je srbijanskog filma s rediteljskim potpisom Olega Novkovića koji je prikazan u srijedu u Multipleks kinu Cinema City u okviru programa Panorama 17. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Ovo izvrsno ostvarenje koje ne napušta misli dugo nakon izlaska iz kino dvorane donosi emocijama nabijenu životnu priču o propalim životima i nadama u bolji svijet nekoliko likova koji su u fokusu filma.

Glavne uloge su ostvarili Uliks Fehmiu, Jasna Đuričić, Hana Selimović, Mira Banjac, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Marko Janketić, Meto Jovanovski i Milica Mihajlović.

Radnja je smještena u rudarski grad Bor na istoku Srbije, nekada simbol prosperiteta i razvoja, a danas posrnulog grada i izgubljenih života. Priča prati ženu Ružicu, koju tumači Jasna Đuričić, nakon izlaska iz zatvora gdje je služila kaznu zbog ubistva muža. Ona posjećuje svoju jedinu ljubav u životu, zvanog Kralja (Uliks Fehmiu), s kojim nikada nije dijelila život, ali jedino što joj on može ponuditi je povremeni seks.

Zapletom radnje Ružicina kćerka ljepotica Rosa (Hana Selimović) također se zaljubljuje u Kralja s kojim nakon određenog vremena ostaje u drugom stanju, ali se ispostavi da je ona njegova kćerka za koju nije znao.

Priča završava tragično, a prate je detalji iz života i drugih osoba koji su u krugu životnog prostora glavnih likova.

Film čiji je žanr najbliži drami i tragediji, u podnaslovu nosi i naziv "Rudarska opera", ali je to simbolični osvrt na osobe čiji su životi zarobljeni u "tami rudarske jame", bez nade da će dosegnuti bolji, bijeli svijet.

"Bijeli, bijeli svijet" premijerno je prikazan na 63. Filmskom festivalu u švicarskom gradu Lokarnu 2010. godine, gdje je glumica Jasna Đuričić dobila "Srebrnog leoparda" za najbolju glumicu za ulogu u ovom ostvarenju.