Kultura
0

SFF: Prikazan film "When You're Strange"

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Nevjerovatnom ironijom sudbine, samo nekoliko sati nakon smrti britanske dive Amy Winehouse i nakon što se pridružila zloglasnom "Klubu 27" prerano preminulih rock zvijezda, u sarajevskom multiplexu Cinema City u subotu navečer je, u okviru SFF-a, prikazan film "When You're Strange" američkog režisera Toma DiCilia, hronološka priča o slavnom američkom bendu The Doors koja se fokusuira na frontmana banda, još jednog slavnog člana "Kluba 27", Jima Morrisona (1943-1971), koji je poput Winehouse umro u 27. godini života.

Toj tragičnoj grupi također pripadaju Jimmy Hendrix, Janis Joplin i Kurt Cobain, velika imena rock muzike koja su prerano okončala svoje živote zbog prekomjernog konzumiranja droga i alkohola i koji su nevjerovatnom koincidencijom umrli u 27. godini.

Film "When You're Strange" priča je o The Doorsima od formiranja banda u 1965. godini, od prvih koncerata i prvog albuma do Morrisonove smrti u Parizu 1971. godine. DiCilio prikazuje arhivske snimke proba i nastupa banda, te trenutaka iz Morrisonovog privatnog života. Značajan dio filma posvećen je i čuvenom konceru The Dorsa u Miamiju koji je doveo do Morrisonovog hapšenja i suđenja zbog vrijeđanja javnosti nedoličnog ponašanja.

Film je također priča o Morrisonovoj stalnoj želji da bude u središtu pažnje, o njegovim beskrajnim opijanjima, konzumiranju droga, te pokušaja da se bavi pjesništvom, što je na kraju dovelo do razlaza njega i ostatka banda i njegove prerane smrti. Tokom cijelog filma pozadinu čini muzika The Doorsa a glavni narator je Johnny Depp.